DOSARUL COLECTIV. Curtea de Apel Bucureşti a amânat din nou pronunțarea sentinţei definitive. Unul dintre patronii clubului: 'M-am împăcat de mult timp cu gândul că o să merg la pușcărie'
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au amânat pentru 12 mai pronunţarea în dosarul Colectiv, deşi sentinţa era aşteptată astăzi. Această amânare a venit după ce, în 3 martie, magistraţii au amânat decizia, explicând că au fost depuse concluzii scrise după termenul stabilit şi mai aveau nevoie de timp pentru deliberare, potrivit news.ro.
Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în primă instanţă, în 16 decembrie 2019, la opt ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, decizia nefiind definitivă. Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit fiecare câte 11 ani şi 8 luni de detenţie. De asemenea, cei condamnaţi, firmele implicate şi Primăria Sectorului 4 şi şi ISU trebuie să plătească 1,4 miloane de lei către Spitalul de Arşi.
Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv: „M-am împăcat de mult timp cu gândul că o să merg la pușcărie”
Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, a publicat luni seară un mesaj pe pagina sa de Facebook în care afirmă că „s-a împăcat cu gândul” că va merge la pușcărie.
„De cât timp stau cu conservele în bagajele făcute, cred că au și expirat. M-am împăcat de mult timp cu gândul că o să merg la pușcărie și mă bucur că în sfârșit se termină toată așteptarea asta. Nu visez vreo achitare și asta nu pentru că mă consider vinovat, ci pentru că am renunțat de mult să cred că adevărul are un rol major în decizie.
Mă bucur că, după simulacrul de proces de care am avut parte la Tribunalul București, măcar la Curtea de Apel am fost ascultați și probele pe care le-am adus în apărarea noastră au fost acceptate. Oricare ar fi decizia acestor judecători, măcar de data asta au auzit și ce am avut noi de spus. Nu sunt genul de prost care să-și construiască convingeri fără argumente și o să mă gândesc mereu ce puteam să fac eu ca să previn tragedia asta”, a scris Costin Mincu.
Potrivit lui Mincu, clubul Colectiv a funcționat legal, iar evenimentul nu a fost organizat de el.
„Cei doi organizatori și-au pierdut, din păcate, viața în tragedie și tot din păcate, unul dintre ei a fost declarat erou național, cu toate că a fost cel care a adus firma de artificii în club și a decis montajul final cu artificierii.(…) Am avut documentele finale, Autorizația de Funcționare și Acordul de funcționare. Ne-au controlat și Primăria, și ISU, și Poliția, toți au considerat că funcționăm legal și ne-au permis să existăm.
Eu mâine plec la pușcărie, dar într-un exercițiu de speranță vă spun la revedere! Cred că pentru mine o să fie mai ușor, nu o să mai trăiesc pe răspunderea mea. Pentru voi o să fie mai greu, o să rămâneți patronați de aceeași clasă politică, plătind taxe și impozite, dar trăind exclusiv pe răspunderea voastră. Așa că vă urez Curaj!”, sunt cuvintele cu care își încheie postarea Costin Mincu.
64 de morţi
În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War". La ora 22.32, în timpul concertului, izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.
În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanţul - 64 de morţi, mai scrie news.ro.
Sursă foto: antena3.ro