Situație revoltătoare la Constanța. După 50 de ani de activitate, artiștii plastici riscă să rămână pe drumuri: „Sunt interese foarte mari imobiliare”
Avem cultură dar nu știm să o promovăm și nici să o susținem. Artiștii plastici din Constanţa riscă să fie daţi afară din atelierele de creație. Aceștia au la dispoziție 60 de zile pentru a elibera cele trei imobile în care își desfășoară activitatea. Situația îi macină pe artiști de câteva zile de când un proiect de hotărâre s-a strecurat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local. Primăria dorește revocarea folosirii gratuite a acestor spații după 50 de ani de activitate.
„Sunt interese foarte mari imobiliare cu cele două locații ale noastre, cea de pe Mihai Eminescu, nr. 22, de lângă Casa Căsătoriilor are o poziție destul de bună la malul mării și aceasta din bulevardul Mamaia, la fel, unde în fața noastră se construiesc blocuri de P+8”, a declarat Florentin Sârbu, reprezentant Uniunea Artiștilor Plastici filiala Constanța.
„Mi se pare jalnic. Nu este posibil ca un oraș de dimensiunea orașului Constanța, nu neapărat ca dimensiune a numărului de locuitori, ci ca dimensiune culturală, să trăiască fără susținere pentru artiștii plastici”, spune un constănțean.
Cu doar câteva zile în urmă, a apărut pe ordinea de zi a viitoarei ședințe de Consiliu Local un proiect inițiat de primarul municipiului Constanța prin care cele trei sedii folosite de artiștii plastici vor reveni în folosința administrației locale. Imobilele despre care este vorba se află în trei zone importante ale orașului din punct de vedere imobiliar.
Primul de pe bulevardul Mamaia nr. 302 are o suprafață totală de aproximativ 5.000 de metri pătrați și o suprafață construită de puțin peste 900 de metri pătrați.
Următorul spațiu este situat pe bulevardul Ferdinand, iar în interior se află atelierele artiștilor Gheorghe Caruțiu și Leonte Tănase. Suprafața utilă este de 101 metri pătrați.
Cel de-al treilea se află pe strada Mihai Eminescu, chiar în apropiere de Casa Căsătoriilor din Constanța. Este vorba despre Casa de Creație, un teren cu o suprafață de aproximativ 800 de metri pătrați.
Toate aceste spații sunt folosite de filiala Uniunii Artiștilor Plastici din România. Dacă proiectul va fi votat de către consilierii locali, artiștii vor avea la dispoziție un termen de 60 de zile să-și elibereze atelierele. Fapt care a stârnit indignare, revoltă și dezamăgire în rândul creatorilor de frumos.
„Ateliere astea de creație, cele de pe bulevardul Mamaia sunt construite cu fonduri ale Uniunii Artiștilor Plastici. Primul corp în 1963 și al doilea în 1969-1971”, a declarat Aurelian Broască, artist plastic
Revoltați sunt și constănțenii. Oamenii sunt de părere că este anormal să se întâmple așa ceva, mai ales într-un oraș în care mai ales arta şi cultura ar trebui să fie susţinute.
„Nu-i susținută cam în toată țara. Nu mi se pare normal. Ar trebui să-i ajute eventual să le refacă, să le facă cum trebuie. Am înțeles că înăuntru sau pe afară nu sunt aranjate, dar trebuiesc ajutați”, spune un constănțean.
Artiștii plastici din Constanța vor organiza miercuri, 27 aprilie un ,,Protest al Disperării”.
Ce spune Primăria Constanța
De cealaltă parte, conducerea municipalității a transmis astăzi că cele trei imobile care aparțin domeniului privat al municipiului și care au fost folosite mult timp de Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Constanța se află într-o stare avansată de degradare. Proiectul de hotărâre urmează să fie supus votului în ședința ordinară de vineri. Acesta prevede revocarea dreptului de folosință gratuită al Uniunii Artiștilor Plastici din România a acestor imobile și preluare lor de către municipalitate pentru a începe lucrările de renovare și reabilitare.