dobroge.tv

Live

De ce nu se mai sărbătoreşte Sfântul Gheorghe astăzi, 23 aprilie. Când îşi vor sărbători onomastica românii care-i poartă numele

De ce nu se mai sărbătoreşte Sfântul Gheorghe astăzi, 23 aprilie. Când îşi vor sărbători onomastica românii care-i poartă numele
23 aprilie 2022
Redactia DTV
Publicitate

În acest an, slujba de Sfântul Gheorghe a fost mutată luni, 25 aprilie, a doua zi de Paşte. Astfel, peste un milion de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe vor sărbători în a doua zi a Sfintelor Paşti.Asta pentru că pe 23 aprilie este ultima zi din Postul Paştelui şi este zi aliturgică, iar pe 24 aprilie este Învierea Domnului, Paştele, potrivit adevarul.ro.

Motivul pentru care are loc această schimbare este acela că "ziua de cinstire a Sfântului Gheorghe coincide cu Sfânta şi Marea Sâmbătă, iar Tipicul prevede ca sărbătorirea sfinţilor mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paşti", conform basilica.ro.

"Normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinţilor (cf. canonul 51 al Sinodului din Laodiceea, sec. IV) cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinţilor care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului",continuă agenţia de ştiri a BOR.

Cine a fost Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George s-a născut în Cappadocia, în secolul al-IV-lea, într-o familie creştină, în timpul domniei împăratului Diocleţian. S-a înrolat în armata romană şi, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mănuia armele. În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-şi mărturisească public credinţa creştină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa. Loviri cu suliţa, lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţamintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit să-l facă să renunţe la credinţa sa. 

Martorii suferinţelor Sfântului Gheorghe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţa în zeităţi păgâne, îmbrăţişând creştinismul. O dovadă a sfinţeniei sale o reprezintă o minune săvârşită de Sf. Gheorghe în timpul întemniţării sale. Atingând trupul unui deţinut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, să se creştineze. 

Întrucât Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunţării la creştinism, Diocleţian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe şi a soţiei sale, în ziua de 23 aprilie.

Sursă foto: observatornews.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233