Temperaturi scăzute afară, calorifere reci în casă. Unii constănțeni îndură frigul, în apartamente: „Mai cald e afară decât în casă”
„De ce nu se dă drumul la căldură?” - este o întrebare pe care tot mai mulți constănțeni o adresează, în contextul în care temperaturile au scăzut, iar meteorologii anunță valori termice sub normalul acestei perioade. Cu toate că pe timpul nopții vremea este destul de răcoroasă, nu se mai poate relua furnizarea agentului termic. Motivul? Instalațiile sunt prea vechi și nu ar permite repornirea căldurii.
17-18 grade – aceasta este temperatura din apartamentele constănțene. De pildă, acest bloc este un caz fericit pentru că este izolat, însă în blocurile neizolate și umbrite a fost destul de greu de locuit în aceste zile în care temperaturile au scăzut considerabil.
Frig afară, calorifere reci în casă. Este situația cu care se confruntă o bună parte dintre constănțeni. Oamenii spun că au înghețat în locuințe și că au apelat la tot felul de surse alternative de căldură. Aerotermele și aerul condiționat sunt acum obiectele indispensabile din fiecare casă în care lipsește agentul termic.
„Foarte rece, foarte rece. Noi suntem mai în vârstă, dar cei care au copii mici bănuiesc că au avut de suferit. A trebuit să punem un calorifer. Soțul are peste 70 de ani și avem și o nepoțică acum la noi”, spune o constănțeancă.
Alți constănțeni au găsit soluția salvatoare în pături și haine groase pentru a nu mai consuma energie în plus. Facturile la toate utilitățile au fost mari în ultima perioadă, iar acum încearcă să mai reducă din cheltuieli, spun oamenii.
„Am preferat să stăm mai mult prin bucătărie unde se gătește, seara în dormitor cu o pătură mai groasă, o pilotă mai plină, dar facturile au fost așa cum au fost. Suntem foarte dezamăgiți”, spune o constănțeancă.
„Mai cald e afară decât în casă. Două pături și ca pe timpul lui..”, spune o altă constănțeancă.
Unii constănțenii se întreabă de ce nu se poate reporni căldura în zilele friguroase. Pentru a fi furnizat agentul de termoficare, trebuie să se îndeplinească însă câteva condiții. Sezonul rece este cuprins între 1 noiembrie și 1 aprilie. În acest interval, toamna, dacă sunt trei zile consecutive cu media temperaturilor sub 10 grade, se pornește căldura. Furnizarea acesteia s-a oprit la 1 aprilie pentru că media temperaturilor a depășit 10 grade Celsius.
„În afara acestui sezon, se mai poate accesa cu acordul Primăriei o perioadă de timp, luna aprilie de regulă, însă spre deosebire de anii trecuți, anul acesta s-au acutizat problemele generate de vechimea instalațiilor. Nu mai putem să ținem instalațiile în funcțiune”, a declarat Liviu Popa, directorul societății de termoficare din Constanța.
Reprezentanții societății de termoficare vin totuși cu o veste bună.
„Începând cu prima săptămână a lunii mai, Primăria Municipiului Constanța, începe lucrările de înlocuire a rețelei de transport. Dacă până acum ceva timp discutam de proiecte, acum discutăm de materializarea proiectelor”, a mai declarat Liviu Popa, directorul societății de termoficare din Constanța.
Cu alte cuvinte, iarna viitoare, constănțenii se vor bucura de condiții mai bune de trai. Până atunci însă, în zilele friguroase trebuie să apeleze în continuare la soluții alternative pentru a se încălzi. Nu pentru mult timp totuși, căci meteorologii anunță temperaturi puțin mai crescute în perioada următoare. Până la sfârșitul lunii se ating și maxime de 17 grade pe timpul zilei și 11 grade Celsius noaptea.