Constănțenii care vor să obțină permisul auto trebuie să se înarmeze cu răbdare. Cât durează să te programezi la examen
Aproape o lună - atât au de așteptat viitorii șoferi constănțeni pentru a susține proba teoretică. Pentru cea practică, sunt alte trei-patru. Perioada de izolare din primăvara anului 2020 se resimte chiar și acum. Cursurile au fost suspendate, iar toți elevii au fost nevoiți să-și reprogrameze orele de condus. Desigur, s-au înscris și alții și astfel s-a supraaglomerat programul școlilor auto, dar a și întârziat cu mult programările pentru probe.
Mara mai are doar câteva ședințe și termină școala de șoferi. Din primele ore de condus a aflat că își va lua permisul abia peste câteva luni, deși cursurile durează cinci săptămâni. Nu este mulțumită de situație, însă, spune ea, nu are încotro.
Mara: Mi se pare greu pentru că nu ai aceeași siguranță la volan dacă ai da foarte repede examenul și timpul de așteptare este foarte mare.
Reporter: Când este?
Mara: Pe 20 aprilie și m-am programat de pe 20 ianuarie.
Și alți tineri sunt în aceeași situație, însă unii dintre ei privesc partea plină a paharului. Au avut timp să mai învețe, spun ei.
„Vreo două luni jumate, poate trei. Cred că m-am perfecționat, luând în vedere că am picat de două ori. Asta era a treia oară, m-am cam perfecționat”, spune o tânără.
Pandemia a dat peste cap mersul școlilor de șoferi. Perioada de izolare a crescut timpii de așteptare între programarea dintre testarea teoretică și proba de condus. Practic, cele trei luni de nefuncționare au dus la un decalaj care nu s-a redresat nici în momentul de față. Instructorii spun că abia au făcut față numărului mare de candidați.
„Ține de perioada pandemiei în care s-au suspendat ambele probe, iar elevii care erau în curs de testare, au venit ca surplus pe perioada următoare, iar a doua problemă care este la nivel de țară, nu numai la Constanța este cea care tine de numărul personalului aflat la serviciul de examinare auto”, a declarat George Priemschi, instructor auto.
Zilnic, se înscriu zeci de persoane pentru susţinerea examenului teoretic. Dacă vrei să te programezi la proba teoretică pentru carnetul de șoferi, trebuie să știi că în acest moment, prima dată disponibilă este 14 iulie, adică peste trei luni de zile.
Odată obţinută proba teoretică, cursanţii au de aşteptat încă trei luni să dea „traseul”. Instructorii spun că situația actuală este destul de gravă. Elevii își pierd din îndemânare, din aptitudini și atunci automat intervin și eșecurile.
„Așteptarea îndelungată, spun examinatorii, se datorează faptului că sunt foarte mulți picați. Eu zic că introducerea unei probe suplimentare de simulator sau de îndemânare la poligon ar fi încă o poartă de triere și s-ar vedea cine are minima îndemânare și cine nu o are”, a declarat Narcis Muedin, administrator școală de șoferi.
Astfel, unii candidați se văd nevoiți să-și ia câteva ore în plus. O şedinţă extra de condus costă aproximativ 100 lei, iar pentru a-şi intra din nou în mână, cursanţii au nevoie, în medie, de trei astfel de întâlniri cu instructorul auto. Aceste costuri se adaugă sumei de 2.300 de lei pe care au scos-o deja din buzunar pentru achitarea școlii auto.