dobroge.tv

Live

Specialiștii trag un semnal de alarmă. Atenție la cozonacii din comerț: „Au ingrediente care nu au nimic în comun cu rețeta tradițională”

19 aprilie 2022
Publicitate

Cozonacul din comerț este o alternativă mai rapidă, mai practică și de cele mai multe ori mai ieftină a celui făcut acasă, cu răbdare și ingrediente atent alese. Însă, cei mai mulți oameni preferă cozonacul de-a gata, fără să țină cont de prezența E-urilor din compoziție. Specialiștii le recomandă consumatorilor să pregătească acest desert acasă, iar dacă vor să îl cumpere, să se uite în primul rând pe etichetă.

Cozonacul este desertul principal consumat de Paște. Cel preparat în casă necesită mult timp, pricepere și răbdare. Sunt și motivele pentru care mulți constănțeni aleg să îl ia gata făcut direct de pe rafturile supermarket-urilor.

Cumpăr. Am niște probleme în familie și nu avem timp”, spune o constănțeancă.

Specialiștii trag însă un semnal de alarmă. Cozonacul din comerț nu mai respectă de mult rețeta tardițională, iar unele ingrediente folosite sunt adevărate pericole pentru organism.

Din păcate, în cozonacul industrial găsim ingrediente care nu au nimic în comun cu rețeta tradițională și aici mă refer la spărtură de soia, la făină de soia, la șrot de soia, fibre de cartofi, făină de porumb”, a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor.

Nu mai punem la socoteală aditivii alimentari. În majoritatea acestor produse se găsesc coloranți, conservanți, emulgatori, stabilizatori, iar lista continuă.

În afară de drojdie, făină, zahăr și sare, în cozonacul industrial există și o mulțime de alți aditivi. Un cozonac din comerț conține o mulțime de emulsifianți printre care mono și digliceridele acizilor grași, esteri ai acizilor grași, stearoil 2 lactilat de sodiu, precum și acid sorbic și multe alte ingrediente de acest fel.

Toate aceste substanțe adăugate pot provoca tot felul de probleme de sănătate. Sunt însă și constănțeni care vor să pună pe masă produse preparate în casă, cu ingrediente atent alese.

Cred că îl fac acasă. Nu prea îmi iese mie, dar prefer făcut de mine. E mai gustos și știu ce pun în el. Nu pun chimicale, știu eu ce pun în el”, spune o constănțeancă.

Am gustul meu și vreau să-mi miroasă a cozonac în casă, e cel mai frumos miros și cel mai bun moment ca să ne desfătăm cât încă mai putem”, spune o altă constănțeancă.

Iar cei care nu au timp să gătească, dar totuși își doresc să aibă gustul tradițional al cozonacului pe masă, îl pot cumpăra de la patiserie.

Preparăm cozonacii cu ingrediente naturale, folosim maia, nucă, cacao, stafide, făină, deci niciun conservant sau alte arome adăugate”, a declarat Adrian Păun, administrator patiserie.

Specialiștii ne recomandă ca toate produsele pe care le cumpărăm pentru sărbătorile pascale să fie doar din locuri autorizate.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233