Aproape jumătate dintre cele 700 de vagoane care blocau Portul Constanța au fost evacuate. Ciolacu: „A eliberat până acum aproape 31 de linii”
350 de vagoane de marfă care blocau liniile de cale ferată au fost evacuate. La ora actuală, mai sunt încă pe atâtea. Cele care au rămas se află într-o stare deplorabilă. Ministrul Transporturilor, care s-a aflat astăzi în Portul Constanța a afirmat că „nu văd altă destinație decât fier vechi”. De asemenea, numărul navelor care ajung în Portul Constanța s-a dublat de când a început războiul din Ucraina, dar și cantitățile de mărfuri.
Războiul din Ucraina a adus o creștere de două ori a traficului naval prin Port Constanța. Acum acesta preia 50 de nave zilnic, față de 33 anul trecut. La 1 martie, statistica arăta că în Portul Constanța sunt procesate suplimentar 7.000 de containere pe zi.
„România se pregătește atât pe zona umanitară, dar și pe zona comercială, ca mărfurile din Ucraina să tranziteze România și să meargă mai departe către statele civilizate, astfel încât activitatea economică să continue și din Ucraina prin România”, a declarat Marcel Ciolacu, președinte Camera Deputaților.
„Portul Constanța trebuie să fie prioritate pentru România. S-au alocat 200 de milioane din Fondul de Rezervă, la dispoziția primului ministru și au fost dați cu destinația exactă: Portul Constanța”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii.
Sunt bani care vor fi folosiți pentru eliberarea liniilor de cale ferată. De zeci de ani, aceasta este blocată de vagoane ruginite și vegetație. Până acum au fost scoase doar cele cărora li se mai învârt roțile și au putut fi trase de o locomotivă.
„Erau 743 cu exactitate acum două-trei săptămâni când am vorbit. Am mutat cum am spus, 337 și ar rămână un număr de 376 de vagoane care nu pot fi mutate în condiții de siguranță”, a declarat Daniel Apostolache, director CFR Marfă.
„A eliberat până acum aproape 31 de linii. Își propuseseră 180 de vagoane să elibereze. Au reușit dublul”, a mai declarat Marcel Ciolacu, președinte Camera Deputaților.
Toate cele 700 de vagoane sunt sub sechestru ANAF, iar acestea pot fi valorificate doar de ANAF. Cel mai probabil ele vor fi vândute prin licitație.
„Din câte știu eu, vor fi prin vânzare ca vagoane la licitație. Noul proprietar va decide ce va face cu aceste vagoane”, a mai declarat Daniel Apostolache, director CFR Marfă.
„O procedură rapidă, astfel încât cele 350 de vagoane rămase în acest moment în Portul Constanța, din 700, să poată să fie valorificate rapid și liniile să fie eliberate”, a mai declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii.
La finalul întâlnirii din Portul Constanța, Marcel Ciolacu a spus că va merge pe 27 aprilie la Kiev și va discuta oferta României de a transborda mărfurile ucrainene prin porturile maritime românești la Marea Neagră.