dobroge.tv

Live

Ucrainenii s-au rugat în biserici, în Duminica Floriilor, în ciuda amenințării rusești. Soldaţii din Mariupol ''continuă să se apere'' deşi au primit ultimatum de la ruşi

Ucrainenii s-au rugat în biserici, în Duminica Floriilor, în ciuda amenințării rusești. Soldaţii din Mariupol ''continuă să se apere'' deşi au primit ultimatum de la ruşi
17 aprilie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Creștinii ortodocşi din Ucraina au marcat astăzi Duminica Floriilor, în ciuda amenințărilor invaziei ruse care continuă să distrugă comunitățile, în timp ce biroul președintelui a raportat lovituri cu rachete și bombardamente în opt regiuni din țară, în noapte de vineri spre sâmbătă.

 

Astăzi este sărbătorită Duminica Floriilor - duminica dinaintea Paștelui - pentru creștinii ortodocși, religie practicată în mare măsură de mulți ucraineni, cu slujbe pentru ziua sfântă ținute în orașele devastate Bucha și Lviv.

Oamenii din Ivano-Frankvisk, vestul Ucrainei, au fost, de asemenea, fotografiați ținând ramuri de salcie - floarea considerată a fi simbolul unei noi vieți - pentru a sărbători ziua.

În Bucha, unde forțele ruse au fost acuzate de atrocități, inclusiv viol și ucidere de civili, credincioșii s-au adunat în curtea unei biserici pentru o liturghie și au fost stropiți cu apă sfințită.Aproximativ 50 de persoane au participat la o slujbă la biserica orașului, purtând salcie și rugându-se pentru cei morți.

 

Între timp, Papa Francisc a cerut pace în întreaga lume. Adresându-se în faţa a aproximativ 50.000 de oameni din Piaţa Sf. Petru, Suveranul pontif a spus în mesajul său, rostit de două ori pe an, „Urbi et Orbi” (Către cetate şi lume), că Ucraina a fost „încercată de violenţa şi distrugerea războiului crud şi lipsit de sens în care a fost târâtă”, informează Reuters, scrie news.ro.

După ce a săvârşit Liturghia, papa s-a referit la „neîncrederea” pe care o trăim cu acest „Paşte de război”.

Suveranul pontif a deplâns că deşi după pandemie a venit timpul să ieşim împreună, mână în mână şi, totuşi, "demonstrăm că încă mai avem spiritul lui Cain în noi, care îl priveşte pe Abel nu ca pe un frate, ci ca pe un rival şi gândiţi-vă cum să o eliminaţi".

El a mai cerut „ca liderii naţiunilor să asculte strigătul poporului pentru pace” şi „să asculte acea întrebare tulburătoare pe care oamenii de ştiinţă şi-au pus-o acum aproape şaizeci de ani: vom pune capăt rasei umane sau ar trebui ca umanitatea să renunţe la război?', după cum se citeşte în manifestul Russell-Einsten din 9 iulie 1955, prin care cei doi oameni de ştiinţă cereau dezarmarea, având în vedere pericolul nuclear rezultat din Războiul Rece, scrie EFE.

Papa a menţionat şi "numeroasele victime ucrainene, milioanele de refugiaţi strămutaţi, familiile dezbinate, bătrânii care au rămas singuri, vieţile distruse şi oraşele devastate".

Soldaţii din Mariupol "continuă să se apere" sfidând ultimatumul ruşilor

Ministrul rus al apărării a declarat că dacă forţele ucrainene de la Mariupol depun armele până duminică, începând cu ora 03.00 GMT (06.00, ora României), vieţile lor vor fi cruţate, a informat agenţia de presă rusă Tass, citată de BBC, potrivit news.ro.

Cu toate acestea, un consilier al primarului Mariupolului, Petro Andriuşcenko, a declarat pe Telegram că, în ciuda "ultimatumului Rusiei pentru trupele rămase" în oraş, "apărătorii noştri continuă să reziste".

Noi bombardamente la Harkiv: cinci oameni au murit

 

Cinci persoane au murit şi 13 au fost rănite în bombardamente care au avut loc la Harkiv, au anunţat oficiali locali, potrivit bbc.com.“Salvatorii acţionează în locurile atacate”, a precizat postul public Suspilne.

Pe Twitter au apărut imagini cu salvatorii care intervin.

Şi infrastructura regiunii Brovarî, la periferia Kievului, a fost atacată cu rachete, potrivit primarului care a scris un mesaj online. Primarul Igor Sapozhko nu a oferit detalii dacă au fost victime sau pagube semnificative.

14 jucători şi antrenori ai echipei de eşalon secund Prikarpattia s-au înrolat în armata ucraineană

Paisprezece jucători şi antrenori ai echipei de eşalon secund FC Prikarpattia s-au înrolat în armata ucraineană pentru a-şi apăra ţara, a anunţat federaţia de fotbal din Ucraina.

“Este absolut un caz fără precedent de la începutul invaziei de către invadatorii ruşi ca o echipă de fotbal din ligă a decis aproape unanim să meargă să apere ţara”, se menţionează pe site-ul UAF.

Căpitanul echipei, Vasil Ţiuţiura, a declarat că el şi colegii săi au avut temerea că mai mult ar încurca dacă se înrolează. “Este ca şi cum ai duce un jucător din campionatul regional la o echipă profesionistă. Acelaşi lucru este când se înrolează un jucător care nu poate face nimic. Am avut această mică reţinere, a fost teama că vom fi o povară. Dar când comisarul ne-a explicat că vom fi antrenaţi treptat, ne-a spus şi ne-a arătat cum să ţinem o armă, cum să luptăm şi să apărăm Ucraina, am decis să ne alăturăm armatei. Deja am învăţat să folosim mitraliera. Totul este treptat. Facem de gardă, suntem la datorie”, a spus fotbalistul.

Zelenski: Nu ar trebui să aşteptăm momentul în care Rusia decide să-şi folosească armele nucleare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, sâmbătă, lumii să se "pregătească" pentru posibila utilizare de către Rusia a armelor sale nucleare, în timpul unui interviu acordat mai multor mass-media ucrainen, relatează Le Figaro.

"Nu ar trebui să aşteptăm momentul în care Rusia decide să-şi folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta”, a spus el în interviul difuzat de şase site-uri de ştiri ucrainene, precum şi de preşedinţia ucraineană pe Telegram.

Avem nevoie de "medicamente (împotriva radiaţiilor), adăposturi antiaeriene. Trebuie să vorbim cu ei, să semnăm tratate, să fim foarte duri din punct de vedere economic. (Ruşii) pot folosi orice armă, sunt convins de asta",a subliniat el.

Sursă foto: dailymail.com, Sursă text: dailymail.com, news.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233