dobroge.tv

Live

Guvernul va aloca mai mulți bani pentru hrana bolnavilor din spitale

Guvernul va aloca mai mulți bani pentru hrana bolnavilor din spitale
13 aprilie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Deputații au adoptat astăzi, cu 190 voturi "pentru" şi 6 abţineri un proiect de lege care reglementează cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice. Astfel, suma alocată se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mică de 22 lei/zi de spitalizare.

In prezent, statul plătește 11 lei pe zi pentru hrana zilnică a unui bolnav. Ultima dată, suma a fost modificată anul trecut, când alocația de hrană pentru pacienții din spitale a crescut de la 10, la 11 lei.

Potrivit noului proiect de lege, "cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare". Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se vor asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, şi de alocaţia de hrană astfel cum a fost stabilită. Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplică şi alocaţiei de hrană, mai reglementează proiectul.

Camera Deputaților este forul decizional, proiectul merge la promulgare. Legea intră în vigoare la data de 1 iulie 2022 și face parte din pachetul de măsuri anunțat de Coaliție în urmă cu două zile.

Reprezentantul societății care livrează mâncare către spitalele constănțene s-a adresat în nenumărate rânduri autorităților, în vederea rezolvării crizei sumelor alocate pentru hrana pacienților.

"1. Un tichet de masă, care se oferă salariaților și care presupune asigurarea unei singure mese /zi,are valoarea de 20 de lei, deci aproape dublu (+100%) față de cât primește un bolnav adult sau un copil /zi și aproape triplu (+300%) de cât primește o mamă care este internată cu copilul său. Iar acești beneficiari ai tichetelor de masă sunt salariați SĂNĂTOȘI !

2.Pentru o singură masă caldă /zi, persoanelor care sunt repartizate la cantinele sociale li s-au alocat 12 de lei, mai mult de cât primește un pacient internat pentru trei mese/zi , în condițiile în care sunt oameni SĂNĂTOȘI !

3. Iar acum, Guvernul României a adoptat urgent o măsură prin care se acordă o alocație de hrană de 20 de lei /refugiat/zi, foarte bună măsura și o salutăm dar, refugiați SĂNĂTOȘI !

Care a fost raționamentul deciziilor care s-au luat pentru aceste situații inechitabile?", scria Petre Preda la data de 14 martie 2022.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233