dobroge.tv

Live

Masa de Paște, mai scumpă anul acesta. Și prețul ouălor a crescut: „Trebuie să mai reducem, avem întreținere de plătit, gaze, utilități care trebuie plătite”

08 aprilie 2022
Publicitate

Anul acesta vom plăti mai mult pentru masa de Paște. Cel puțin asta reflectă prețurile din magazine și piețe. Ouăle se numără printre alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa gospodinelor. Însă, și acestea s-au scumpit. În marile magazine comparativ cu anul trecut prețul lor s-a dublat, dar chiar și așa sunt mai ieftine decât de la producători. Țăranii au mărit și ei tariful asta pentru că au fost nevoiți la rândul lor să scoată din buzunar mult mai mult pentru furaje și electricitate. Cei mai afectați rămân însă cumpărătorii, care se plâng de scumpirile din ultima perioadă.

În preajma sărbătorilor pascale, ouăle se numără printre alimentele de bază care s-au scumpit, iar pentru unii constănțeni acest produs a devenit unul de lux pe care nu știu dacă și-l vor permite. Cel puțin nu în aceleași cantități ca în anii trecuți.

Cum Dumnezeu să nu fie scumpe? De la 30, 35,40 de bani, unde vom ajunge nu știu”, spune un constănțean.

Pentru mine sunt scumpe, dar ei știu mai bine cum cresc păsările, cum asta”, spune o constănțean.

Producătorii spun că încearcă să reducă pe cât pot prețurile, dar se plâng de costurile ridicate la furaje și electricitate. Acesta este și motivul pentru care unii dintre ei au fost nevoiți să majoreze tarifele.

De acum s-au scumpit toate și înainte erau. Că e grâu, porumb, toate s-au scumpit. Nu putem să mai creștem. Eu mai am așa câteva, dar numai, nu putem să mai creștem”, a declarat Adriana, comerciant.

Anul trecut în piețele constănțene comercianții vindeau oul cu un leu, anul acesta însă și aceștia au mărit prețurile, vom plăti pentru un ou 1.20 lei.

În supermarketuri însă, situația este diferită. În marile magazine am fi scos din buzunar pentru un singur ou aproximativ 35 de bani, acum însă vom plăti dublu, aproximativ 60 de bani.

La un calcul simplu, de exemplu în supermarketuri anul trecut pentru 10 ouă plăteam 3,5 lei, acum vom scoate din buzunare cu aproape 3 lei mai mult. În piețe însă, pentru aceeași cantitate vom plăti 12 lei. Ceea ce înseamnă că în marile magazine, ouăle sunt mai ieftine cu 6 lei. Chiar și așa unii constănțeni spun că valul de scumpiri din ultima perioadă îi face să cumpere mai puțin.

Mult mai mari, bineînțeles. S-au scumpit, nu se compară”, spune o constănțeancă.

Trebuie să mai reducem, avem întreținere de plătit, gaze, utilități care trebuie plătite și se simte la buzunar”, spune un constănțean.

Vom lua mai puține pentru că sunt scumpe”, spune un alt constănțean.

Alții sunt mai norocoși pentru că au rude la țară și nu vor fi nevoiți să plătească pentru ouăle de Paște.

Cineva care are acasă la țară a zis că-mi aduce să nu mai cumperi. Și am zis bine, gata”, spune un constănțean.

Am pe cineva, o rudă și nu dau bani”, spune o constănțeancă.

În scopul prevenirii apariţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale și a zilei de 1 Mai, medicii veterinari și inspectorii sanitari vor efectua o serie de controale.

Sunt verificate documentele de intrate ale produselor alimentare, de calitate, comerciale. Sunt verificate condițiile de depozitare, de păstrare și nu în ultimul rând condițiile de comercializare”, a declarat Cristina Linte, purtător de cuvânt DSVSA Constanța.

România se află pe locul șapte la nivel european, în topul producătorilor de ouă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233