Detașament din Marea Britanie, format din 150 de militari, piloți și personal tehnic, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu
Piloții militari britanici se alătură românilor în misiunile de interceptare a avioanelor de luptă rusești care dau târcoale în zona Mării Negre. Forțele Aeriene Regale Britanice au transferat la Mihail Kogălniceanu avioane, echipamente de luptă și personal iar în perioada următoare, vor realiza misiunile de Poliție Aeriană Întărită, după ce piloții din Forțele Aeriene Italiene și-au terminat rotația din România.
Detașamentul britanic, care va asigura serviciul de Poliție Aeriană Întărită împreună cu supersonicele MiG 21 LanceR și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, este format din 150 de militari, piloți și personal tehnic.
„Pentru a spori capabilitățile și capacitățile de apărare a spațiului aerian, pe această locație s-au produs niște rotații. Anumite detașamente din Canada, Marea Britanie, Germania, Italia, care au ca misiune Poliția Aeriană Întărită, alături de Forțele Aeriene Române”, a declarat Daniel Moise, comandant Grup 86 Operațional din Baza 86 Aeriană.
Piloții britanici zboară pe avioane Eurofighter Typhoon, cele mai bune aparate de luptă produse în Uniunea Europeană. Un avion multi-rol de vânătoare bimotor costă peste 90 de milioane de euro.
„Avem un avion multirol de luptă aeriană și cu ținte terestre, dotată cu rachete antiaeriene și împotriva vehiculelor de infanterie. Avioanele Eurofighter Typhoon este un avion capabil, foarte puternic și putem să ajungem oriunde foarte repede”, a declarat Lewis Travers, pilot RAF.
„Aeronavele Eurofighter vor fi integrate în detașamente naționale și aliate pentru a crește gradul de pregătire, pentru a construi interoperabilitatea și bineînțeles pentru a evidenția solidaritatea solidă, consolidată, la nivelul întregii Alianțe”, a declarat Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale.
Aceasta este cea de-a patra rotație a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018 și 2021. În trecut, piloții britanici au întors din drum câteva avioane rusești care se apropiau de spațiul aerian românesc.
„Mașina de război a lui Putin este ocupată să omoare civili, să bombardeze orașe de civili, încălcând legile internaționale după bunul său plac, ocupând și dominând astfel o țară. Noi avem însă ceva ce Putin nu are: avem aliați și prieteni”, a declarat Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie.
Vineri s-a făcut rocada între piloții italieni și cei britanici la Mihail Kogălniceanu.
„Stabilitatea acestei regiuni, una din cele mai expuse la acest vânt al războiului care suflă dinspre est este cheia securității Europei și a lumii întregi”, a declarat Giorgio Mule, ministrul Apărării din Italia.
„Zilele acestea facem față unei noi amenințări după ce Federația Rusiei a invadat Ucraina. Toți aliații NATO reacționează prompt și iau măsuri rapide, acționând pe o singură voce ca să apere națiunile noastre”, a declarat Fernando de la Cruz Caravaca, comandant Centru NATO Torrejon.
Britanicii vor rămâne timp de 4 luni în România. Misiunile de Poliție Aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale Britanice.