Gunoiul, o problemă care persistă în Constanța. Autoritățile atrag atenția: amenzile pentru cei care aruncă deșeuri la întâmplare ajung până la 2.500 de lei
Cutii, bidoane, pahare, sticle sau chiar și scaune din plastic, cauciucuri, haine și perne. Periferia orașului Constanța s-a transformat într-o groapă de gunoi. Unele persoane aruncă aici tot ceea ce nu mai au nevoie. Mai grav este că, în zonă și-au găsit adăpost și câțiva oameni care, de cele mai multe ori, lasă în urmă mormane de deșeuri, susțin o parte dintre cei care locuiesc într-unul din cartierele de la marginea orașului. Peste 300 de sancțiuni au aplicat, în ultimele zile, polițiștii locali. Amenzile sunt cuprinse între 500 și 2.500 lei.
Nu există cartier în Constanța unde să nu dai nas în nas cu vreun sac de gunoi lăsat pe trotuar, fără un colț de stradă murdar, fără ambalaje și PET-uri aruncate la întâmplare. De pildă, de-a lungul căii ferate, și pe o parte și pe alta a șinei, este plin de deșeuri. În zonă, și-au găsit adăpost și mai mulți oameni. Stau în corturi improvizate iar în urmă lasă mormane de gunoi, se plâng unii constănțeni.
Constănțean: Adunăm și noi fiare, astea.
Reporter: Poliția Locală v-a dat amendă?
Constănțean: Da. Da.
Indiferent de zona sau cartierul în care locuiesc, constănțenii au făcut numeroase sesizări. Nu puțini sunt cei care sunt nemulțumiți de gunoaiele care se află la tot pasul. Polițiștii au dat amenzi iar firma de salubrizare a strâns deșeurile. Însă, degeabă. Unii oameni continuă să arunce resturile oriunde apucă.
„Se aruncă foarte multe gunoaie, este depozit de gunoaie. Găsim de la capăt la capăt plin de pachete”, spune un constănțean.
Unii constănțenii se plâng că, pe lângă iresponsabilitatea unor oameni, se confruntă și cu mizeria lăsată în urmă de pescăruși sau câini. Și asta pentru că aceștia răscolesc prin pubele și împrăștie resturile menajere.
„Nu este în regulă să aruncăm. Afectăm mediul, dar în primul rând bunul simț. Dacă avem un gunoi lângă noi de ce să nu aruncăm la gunoi, nu pe lângă el”, spune o constănțeancă.
„Trec copii pe aici, dar indiferent cine ar trece. E groapa de gunoi, ce să mai discutăm? Și nu numai aici, de la capătul cartierul numai gunoi. Fiecare vine aici, aruncă, nu-i interesează”, spune un constănțean.
Abandonul gunoaielor în natură reprezintă un pericol atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru om. Descompunerea unora dintre deșeurile aruncate pot afecta pânza freatică, fauna și vegetația, și pot chiar polua apa.
„Fie că vorbim de afecțiuni care nu pun în pericol viața, fie că vorbim de ingerări în cazul cetaceelor, păsărilor, peștilor de materiale plastice sau alte deșeuri care le pot cauza moartea. Ne putem răni și noi ca animalele atunci când trecem peste cuie, cioburi sau alte deșeuri care ne-ar putea cauza niște leziuni”, a declarat Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.
Cetățenii iresponsabili ar trebui să știe că sunt pasibili de amenzi. Numai în ultimele zile polițiștii locali au aplicat peste 300 de sancțiuni.
„Sancțiunile pentru persoanele fizice sunt cuprinse între 500-1.000 lei, iar pentru persoanele juridice între 1.500-2.500 lei”, a declarat Lavinia Ghiocel, polițist Poliția Locală Constanța.
Autoritățile îi roagă pe oameni să țină cont de niște reguli minime de bun simț, dacă nu pentru menținerea unui oraș curat, măcar de frica amenzilor.