Lipsă de personal pe litoral. Patronii din industria HoReCa angajează forță de muncă din afara țării: „Aducem din Bangladesh și India”
Patronii de hoteluri și restaurante se tem că nu vor putea deschide localurile pe 1 Mai. Și asta pentru că nu au angajați. Cererea este mare însă, nu prea se găsesc oameni, deși, în unele cazuri, salariile ating chiar și câteva mii de euro. Iar în aceste condiții, pentru mulți operatori economici de la malul mării, salvarea vine de la muncitorii din străinătate. În acest moment, reprezentanții industriei HORECA susțin că au nevoie de cel puțin 50.000 de salariați.
Newton a venit să muncească pe litoral, la o cherhana din Agigea, unde mare parte din personal este din Asia. El lucrează aici de câțiva ani și în tot acest timp a reușit să învețe și câteva cuvinte în limba română.
„Când m-am angajat aici la bar nu știam să fac nici măcar un cocktail. Nu știam nimic. Acum știu să fac cocktail, cappuccino. A fost o experiență nouă pentru mine. Am învățat”, a declarat Newton Jothiraj Wanchen, barman.
La această cherhana mai lucrează și doi prieteni ai săi. Au venit în România în urmă cu doi ani și jumătate. Muncesc cot la cot cu colegii lor și nu spun nu atunci când li se cere ajutorul. Sunt dispuși să învețe orice meserie.
„Este un loc de muncă foarte bun. Este totul ok. Sunt ajutor de ospătar. Fac curățenie pe mese și ajut și la bar”, a declarat Sandun Bandara, ajutor ospătar.
„Vara este puțin mai greu, dar este ok. Vara sunt multe mese, multe comenzi și e puțin mai greu. Este e bine oricum. Foarte bine”, a declarat Sasith Chandu, ajutor ospătar.
Dacă unii au fost recrutați de către restaurante, alții au fost angajați în hoteluri. Divyan lucrează acum la un hotel de trei stele din Mamaia iar sarcinile lui zilnice țin de curățenia unității de cazare. Același lucru făcea și în Sri Lanka.
„Fac curat în camere, în zonele publice și în general cam peste tot. Acolo unde este nevoie în hotel”, a declarat Divyan Shashalanka, camerist.
„Lucrez aici de nouă luni. Puțin, puțin vorbesc română. Nu e greu să muncesc aici. Peste tot este la fel”, a declarat Alex Stuwert, camerist.
Patronii din industria HoReCa de la malul mării caută de zor angajați pentru sezonul estival. Chiar dacă în unele cazuri salariile sunt de mii de lei, nu prea se găsesc angajați.
„De câțiva ani de zile, deoarece s-a îngustat sezonul, găsim din ce în ce mai greu forță de muncă. La ora asta, pentru curățenie pentru pregătirea sezonul avem 50% lipsă din personal”, a declarat Dumitru Ivănescu, hotelier.
„Salariile încep de la 500 de dolari, 600, 700, 800, în funcție de cum este calificat”, a declarat Lahme Bolat, manager hotel.
De la cameriste, îngrijitoare și până la ospătari sau bucătari, patronii din industria HoReCa de la malul mării caută disperați angajați.
„Și anul acesta aducem forță de muncă din Asia pe toate posturile necesare în cadrul unui hotel. Avem house keeping, personal lucrător în bucătărie, ospătari, beach boy”, a declarat Ionuț Puznava, hotelier.
„Pentru sezonul estival am făcut un contract de colaborare cu alte firme și aducem din Bangladesh și India în jur de 80 de oameni”, a declarat Lahme Bolat, manager hotel.
Sunt și reprezentanți din industria HoReCa care au angajat refugiați din Ucraina.
„Deja în restaurantele de pe Litoral sunt angajate ucrainence în bucătărie, în recepțiile de hotel, în baruri”, a declarat Corina Martin, Asociația Cluburilor și Restaurantelor.
Peste 1.000 de anunțuri de angajare se găsesc pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța. Dintre acestea, un sfert sunt locuri de muncă pe litoral în industria HoReCa.