Grecii sărbătoresc 201 ani de independență: comunitatea elena din Constanța a organizat o slujbă pentru comemorarea martirilor
Icoane ornate cu simbolurile poporului elen, colivă tradițională și cântece religioase. Comunitatea elenă de la malul mării a organizat astăzi o slujbă pentru comemorarea martirilor căzuți în luptele pentru independență în urmă cu 201 ani. Alături de ei au fost și mai mulți constănțeni.
Zeci de credincioși au venit la Biserica Metamorphosis încă de la primele ore ale dimineții pentru a fi prezenți și la slujba de tedeum special organizată de membrii comunității elene. A fost un moment de liniște și pomenire pe care oamenii nu l-au mai avut demult.
„Este și sărbătoarea Greciei, că se numește Biserica Greacă. Vom mânca pește pentru că l-am pregătit”, spune o constănțeancă.
„Se mănâncă pește, într-adevăr și dacă ține post, continuăm cu postul”, spune o altă constănțeancă.
Războiul de independență al Greciei, cunoscut și ca Revoluția greacă, a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821 - 1829. Aceștia au beneficiat, ulterior și de sprijinul unor puteri europene, iar Imperiul Otoman a fost sprijinit de vasalii săi, Egiptul și, într-o oarecare măsură Tunisia.
„Astăzi cinstim niște martiri care timp de nouă ani și-au jertfit familiile, copii, pentru independența unei țări”, a declarat Anton Antoniadis, Președintele comunității elene Elpis Constanța.
Acum aproximativ 200 de ani s-a făcut un pas măreț spre o comunitate modernă. La data de 25 martie în anul 1821, grecii au câștigat libertate în fața Poporului Otoman după aproape patru secole de dominație. Drapelul Greciei este și el un simbol care evidențiază libertatea și puterea pe care au câștigat-o în războiul cu Imperiul Otoman.
„Este alb-albastru. Cerul și marea, pentru că, de fapt și de drept, asta simbolizează alb și albastru. Este puritatea cerului și puritatea mării”, a mai declarat Anton Antoniadis, Președintele comunității elene Elpis Constanța.
Alături de comunitatea elenă au fost și alți constănțeni. La finalul slujbei, ca în fiecare an, a fost împărțită coliva. Ulterior, aceștia au plecat spre București pentru a fi prezenți la concertul susținut de Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești.