dobroge.tv

Live

Postul, din ce în ce mai costisitor. În piețele constănțene a crescut prețul fructelor și al legumelor: „Mă gândesc la bătrâni ce fac..”

23 martie 2022
Publicitate

Scoatem mai mulți bani din buzunare pentru legume și fructe. Postul Paștelui este mai scump anul acesta. Prețurile au crescut, iar acest lucru este resimțit și de unii credincioși. Comparativ cu anul trecut, sunt nevoiți plătească cu aproximativ 1 leu mai mult la mai toate produsele, spun o parte dintre constănțeni. Comercianții au însă și o explicație. Facturile mari la apă și energie i-au silit să mărească tarifele.

În piețele constănțene prețul la legume și fructe a crescut considerabil în ultima perioadă. Dacă anul trecut pentru o legătură de ceapă verde am fi plătit aproximativ un leu, acum vom scoate din buzunar cel puțin doi lei.

Toate sunt scumpe”, spune o constănțeancă.

Ne mai uităm și noi, mai deschidem ochii. Dar mă gândesc la bătrâni ce fac, aici e ideea”, spune un constănțean.

Aceeași situație este și la salata verde care se vinde în această perioadă la tarabe cu patru lei. Mulţi constănțeni spun că abia fac față cheltuielilor iar de cele mai multe ori renunță la anumite produse sau cumpără doar strictul necesar.

Toate sunt mai scumpe. Acum caut urzică, dar și urzica s-a scumpit”, spune o constănțeancă.

Cam un leu în plus. Luăm și noi mai puțin”, spune o altă constănțeancă.

Cei care țin post în perioada aceasta, se plâng de prețurile mai mari la fructe și legume. Anul acesta comercianții susțin că pentru toate produsele, clienții vor scoate cu aproximativ un leu mai mult.

Majorarea facturilor la apă și energie i-a făcut pe comercianții din piață să mai ridice prețul.

Sunt mai scumpe, dar pentru că s-au ridicat toate. Cam un leu, 50 de bani, dar s-a ridicat mai mult față de cum au fost anul trecut”, a declarat Adriana, comerciant.

Le udăm cu apă potabilă. Vreți să vă arăt o factură la apă? Un metru cub de apă dacă este 10 lei pe factură îl plătim 20 de lei”, spune Eugen, comerciant.

Însă, din cauza acestor măriri, vânzătorii se plâng că rămân cu multă marfă pe tarabe.

Eu o iau și ce rămâne o dau la găini. Rămânem cu marfă, o ducem și la tomberon, rămânem și cu marfă”, spune Adriana, comerciant.

Ne aflăm în postul Paștelui iar în această perioadă credincioșii consumă mai multe legume și fructe. Preoții îndeamnă la cumpătare și smerenie.

Postul recomandă o primă treaptă alimentară, care sigur nu este o dietă, ci este o privare de bunăvoie a anumitor alimente, zis de dulce. Postul nu este doar unul alimentar, ci un post contra păcatelor, a faptelor rele, a intereselor rele, care ne țin departe de desăvârșirea noastră duhovnicească, de unirea cu Dumnezeu”, a declarat Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului Constanța.

Specialiștii avertizează că de luna viitoare ar putea avea loc un nou val de scumpiri la toate alimentele ca urmare a crizei îngrășămintelor. Aceasta se datorează și războiului dintre Ucraina și Rusia.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233