dobroge.tv

Live

Șervețelele umede, în topul deșeurilor întâlnite pe plajele de pe litoralul românesc. „Este lipsă de civilizație”

21 martie 2022
Publicitate

Șervețelele umede sunt cel mai des întâlnit deșeu pe plajele de pe litoralul românesc. Aceasta este concluzia la care au ajuns ecologiștii constănțeni în urma unei monitorizări realizate la începutul acestui an. 2022 vine însă și cu vești bune din acest punct de vedere. Turiștii au început să se conformeze și aruncă la gunoi deșeurile, motiv pentru care și cantitatea de gunoaie lăsată în urma lor este în scădere.

Anual, în luna februarie, activiștii de mediu, sprijiniți de scafandri și voluntari constănțeni, iau la pas sectoarele de plajă pentru a aduna deșeurile rămase în urma oamenilor din timpul sezonului estival sau aduse de vânt. Iar acestea nu sunt deloc puține, cele mai multe dintre ele constând în resturi de șervețele umede sau măști de protecție și mucuri de țigară.

În urma unei monitorizări desfășurate de către activiștii de mediu pe anumite porțiuni de plajă, s-a constatat că anul acesta cel mai des întâlnit deșeu, a fost șervețelul umed, urmat de pungile de plastic și apoi de mucurile de țigară.

Din cauza restricțiilor care au avut loc și a măsurilor de igienă impuse, șervețelele umede au crescut foarte mult. Ele sunt sursa microplasticului, care în final poate fi ingerat de animalele marine, ajungând în final în farfuriile noastre”, a declarat Angelica Paiu, manager proiect Mare Nostrum Constanța.

Există însă și vești bune. Activiștii de mediu spun că ultimele rezultate arată o scădere a volumului de deșeuri rămase în urma turiștilor, comparativ cu cifrele înregistrate în aceeași lună a anului trecut.

Față de sesiunea de anul trecut, a fost la jumătatea numărul de deșeuri. Acum am avut aproximativ 2.300 de deșeuri pe patru sectoare, iar anul trecut am avut 5.800 pe aceleași patru sectoare”, a mai declarat Angelica Paiu, manager proiect Mare Nostrum Constanța.

Constănțenii sunt de părere că păstrarea curățeniei ține în primul rând de educație, iar nerespectarea ei ar trebui sancționată.

Este lipsă de civilizație. Trebuie aruncate la coș, dacă se poate pe sortimente, așa cum se tinde să fim educați”, spune o constănțeancă.

Eu mai adun, chiar dacă nu sunt ale mele. Și așa trebuie să facă fiecare și observație celui care aruncă”, spune un constănțean.

Dacă te duci în afară pe litoral nu găsești așa ceva. Cred că ar trebui mai multă protecție pe plajă. Să controleze mai mult poliția și să de amenzi”, spune o altă constănțeancă.

Să reciclăm, plastic la plastic, hârtie la hârtie”, spune un tânăr.

Activiștii de mediu recomandă oamenilor să adune deșeurile și să le arunce la coșul de gunoi, pentru că acestea reprezintă o adevărată amenințare atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea noastră. De asemenea, potrivit unui studiu, România ocupă penultimul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor, cu un procent de doar 14%.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233