UPDATE. Individul care a furat o mitralieră cu 30 de cartuşe, de negăsit. Militarul se uita la o slujbă religioasă pe telefon când a fost atacat
Continuă căutările bărbatului care a furat un pistol mitralieră și muniția de la un militar aflat în serviciu de pază la o unitate a Forțelor Navale din Mamaia Sat. În același timp, soldatul care a fost deposedat de armă este audiat. Investigația se anunță greoaie având în vedere că acesta își tot schimbă declarațiile, susțin anchetatorii. Polițiștii opresc în continuare mașinile pentru a le verifica iar scafandrii au căutat arma în Canalul Poarta Albă Midia – Năvodari.
Individul care a furat o armă și un încărcător cu 30 de cartușe de la un militar din Constanţa este de negăsit, la aproape 48 de ore de la incident. Au fost instituite filtre în toată ţara, în căutarea celui care a rănit un militar și i-a furat arma, iar paza a fost intensificată în toate unitățile militare. Întreg județul Constanța se află în stare de alertă, toate maşinile fiind oprite şi verificate de către forţele de ordine. În acelaşi timp, anchetatorii iau în calcul mai multe variante, dar semne de întrebare planează asupra declaraţiilor făcute de militarul atacat.
Potrivit impact.ro, militarul, de la Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică din Mamaia Sat, le-a declarat anchetatorilor că în momentul atacului, el citea o se uita pe telefonul mobil. Asta după ce iniţial a declarat că se afla la punct fix, apoi că de fapt era în mişcare, ulterior a revenit declarând că citea o rugăciune de pe telefonul mobil. Astăzi, noi informaţii au fost făcute publice. Potrivit stirileprotv.ro. soldatul, adept al cultului adventist, ar fi declarat la audieri că nu era atent în post. Urmărea pe telefon o slujbă transmisă în direct pe o rețea socială. Informaţia a fost confirmată pentru sursa citată de către procurori militari.
Citeşte şi: El este militarul căruia i s-a furat arma cu 30 de cartuşe. Acesta se uita la o slujbă religioasă pe telefon
Din păcate, nu a reuşit să ofere prea multe detalii pentru identificarea agresorului. Singurele informaţii au fost că individul purta cagulă și avea aproximativ 1,72 -1,75 metri. În unitatea militară a fost declanşată o anchetă administrativă întrucât, conform procedurilor, nu este permis accesul în post cu telefonul mobil. Militarul ar putea fi supus unei expertize psihologice și la detectorul de minciuni.
Anchete peste anchete
Parchetul Militar Constanța și IPJ Constanța au deschis anchete pentru cercetarea incidentului, iar comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică a numit o comisie administrativă pentru a stabili clar împrejurările în care s-a întâmplat. Totodată, poliţiştii şi jandarmii au insituit filtre pentru a recupera arma. Anchetatorii iau în calcul şi ca agresorul să o fi aruncat în Canalul Poarta Albă Midia Năvodari, astfel că o echipă de scafandri militari se află astăzi la faţa locului pentru a face scufundări.
Totodată, conducerea Ministerului Apărării Naționale a dispus de urgență, la nivelul tuturor unităților militare, măsuri pentru întărirea serviciilor de pază și verificarea planurilor de pază și apărare a obiectivelor militare.
Surse din anchetă au declarat pentru ziarul Libertatea că este luată în calcul inclusiv varianta potrivit căreia atacatorul să fie un fost angajat al unității. Procurorii militari verifică şi modul în care a fost tăiat gardul de sârmă ghimpată al unităţii, luându-se în calcul chiar și varianta ca între militar și agresor să existe o legătură, cei doi să fi fost complici. În plus este analizată și varianta ca atacatorul să fi fugit din țară, potrivit impact.ro.
Colonelul Remus Macovei, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul eroilor „Regina Maria“, filiala Constanţa, a declarat, pentru adevarul.ro, că, din punctul său de vedere, nu este posibil ca un „ninja“ să fure o armă dintr-o unitate militară.
„Se pot lua în calcul două variante. Fie santinela era total nepregătită sau şi-a încălcat consemnul, dormind în post, fie atacatorul era de-al «casei» şi cunoştea zona şi modul necorespunzător în care militarii executau serviciul de pază“, a declarat colonelul Remus Macovei, pentru sursa citată.
Acesta este cel de-al treilea incident în mai puţin de o lună care are în prim plan Armata României. Vineri, un militar de 35 de ani a murit în poligonul Smârdan, din Galaţi, strivit de un tanc în timpul unui exerciţiu militar: Încă un militar român şi-a pierdut viaţa. Sebastian a murit strivit de un tanc, în timpul unui exerciţiu, Vasile Dîncu: ''Îi vom păstra profunda recunoștință''
Iar pe 2 martie, în judeţul Constanţa, s-au prăbuşit unul după altul un MiG-21 și elicopterul militar trimis la operaţiunea de salvare. Opt oameni au murit atunci: AŞA ARATĂ DUREREA! Sicrie înşirate pe mese reci, soţii distruse de lacrimi amare... Moartea i-a transformat în eroi pentru ţară, dar copiii şi familiile celor 8 îşi înmormântează supereroii
Ce a spus Ministerul Apărării, imediat după incident
Un militar de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat a fost atacat prin surprindere, în seara zilei de sâmbătă, 19 martie, în timp ce executa serviciul de pază în unitate. O persoană neidentificată, cu cagulă și înarmată cu o armă albă, a intrat prin efracție în perimetrul unității militare, în jurul orei 20.15, și l-a atacat pe militar.
Militarul aflat în postul de pază a aplicat procedurile legale, a opus rezistență în confruntarea corp-la-corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare și de un încărcător cu 30 de cartușe.
După ce a intrat în posesia armei și a muniției, agresorul a părăsit perimetrul unității (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunțat de urgență pe comandantul corpului de gardă și pe comandantul unității.
Conform procedurilor legale în vigoare, Parchetul Militar Constanța și organele de poliție au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului.
Conducerea Ministerului Apărării Naționale a dispus de urgență, la nivelul tuturor unităților militare, măsuri pentru întărirea serviciilor de pază și verificarea planurilor de pază și apărare a obiectivelor militare.