Palatul Reginei Maria din Mamaia revine la stat definitiv. Ministrul Culturii: Vrem să-l restaurăm și să-l redăm vieții culturale
Decizie fără precedent pentru un monument istoric. Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat contractul de vânzare a Castelului Reginei Maria din Mamaia, iar acesta revine patrimoniului național. Procesul a fost deschis în instanță de Ministerul Culturii iar sentința este definitivă.
De aproape un secol, în centrul staţiunii Mamaia tronează fosta reşedinţă de vară a Reginei Maria, locul pe care Regina l-a adorat. Lucrările măreţei reşedinţe de vară au început în 1923 şi s-au finalizat trei ani mai târziu.
„Construirea Palatului Regal de la Mamaia a însemnat un boom imobiliar. Practic toată elita bucureșteană își dorea să-și construiască aici o casă de vacanță”, a declarat Delia Cornea, istoric.
Palatul cu mansardă avea centrală termică, bucătărie modernă, garderobă, spălătorie, bufet, iar în curte a fost amenajat un părculeţ în mijlocul căruia a fost ridicată o fântână.
„Așa cum o vedem acum este într-o stare deplorabilă. Din păcate, după 1990 s-a degradat mai rău decât înainte pentru că autoritățile comuniste au menținut locul chiar dacă era destinat ca și casă de odihnă pentru oamenii muncii”, a mai declarat Delia Cornea, istoric.
Castelul Reginei a fost de-a lungul anilor discotecă, iar apoi club de noapte. Ziua, piscina din incintă era şi ea deschisă pentru cei care voiau să se relaxeze în staţiunea bogaţilor. Ulterior însă, locul a fost lăsat de izbelişte, vandalizat şi chiar incendiat. Acum întregul edificiu a revenit în proprietate publică.
„Avem foarte puține clădiri istorice în comparație cu alte țări. Din păcate sunt într-o stare precară. Dacă el nu aduce într-o stare fizică conformă cu standardele Ministerului, efectiv poate fi expropriat pentru ca monumentul să fie restaurat”, a declarat Andrei Chivu, arhitect.
„Noi ne-am dori și avem și posibilitatea să-l preluăm la Ministerul Culturii, astfel încât prin finanțările pe care noi le derulăm constant de la Consiliul Europei și alte surse europene sau bugetare să-l restaurăm și să-l redăm vieții culturale”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.
Mai mult, clădirea ar putea fi inclusă în tururi ghidate pentru vizitatori.
„Pot fi niște povești extraordinar de frumoase de legat acolo din punct de vedere turistic și nu doar dedicate Constanței, că de acolo ne putem extinde și la nivelul Dobrogei. Atâta timp cât avem încă acolo clădirea în picioare, ea va putea fi reabilitată și sper să apară și intenția”, a declarat Diana Slav, ghid de turism.
După ce a descoperit Balcicul, Regina Maria a cerut ca şi acolo să fie construit un castel identic cu cel de la Mamaia. Clădirea monument de la Balcic este bine conservată şi e vizitată de mii de turişti. Numai din vânzarea de bilete şi suveniruri, bulgării încasează anual aproximativ 1,5 milioane de euro.