dobroge.tv

Live

Anul acesta, constănțenii vor scoate din buzunar și cu 15 lei mai mult pe kilogramul de carne de miel: „Totul s-a scumpit. Energie, cerealele, motorina”

18 martie 2022
Publicitate

De Paște vom avea miei puțini și mai scumpi. Crescătorii anticipează prețuri mai mari pentru carnea de miel. Anul acesta, constănțenii care vor să aibă o masă îmbelșugată vor scoate din buzunar și cu 15 lei mai mult pe kilogramul cumpărat. Aceste majorări sunt cauzate de secetă, dar și de scumpirile la energie și cereale pe fondul războiului din Ucraina.

Andrei are aproape 300 de oi și capre. A moștenit ferma de la părinți. Crește ovine de când se știe și le dedică acestora fiecare zi. Nu e o muncă ușoară, spune el. Dar o face cu drag, deși recunoaște că de când cu pandemia i-a fost foarte greu, iar valul de scumpiri care a venit odată cu conflictul din țara vecină îl afectează în egală măsură.

Să dăm mieii mai scumpi că s-au scumpit toate. S-a scumpit motorina, curentul, îngrășământul chimic pe care îl aruncam pe teren și dacă nu scoatem acum de Paști, la anul nu avem cu ce să îi mai hrănim. Vă dați seama că acum a ajuns în port 1 leu 80 kilogramul de boabe”, a declarat Andrei Oniga, fermier.

În ultimii ani, seceta a jucat un rol important în activitatea fermierilor, iar asigurarea hranei pentru animale i-a făcut pe aceștia să scoată de două ori mai mulți bani.

Păi gândiți-vă că un balot de lucernă 20-25 de lei, gândiți-vă că eu consum cu ele pe an, din decembrie când le punem la stabulație și până în mai când dăm mieii, consum 2.000 si ceva de baloți”, a mai declarat Andrei Oniga, fermier.

Crescătorii de oi spun că sunt nevoiți să ridice prețul, altfel vor ajunge în prag de faliment.

Acesta este prețul, 40-45 de lei. Totul s-a scumpit. Energie, cerealele, motorina. Dacă toate sunt mari, suntem obligați să scumpim și noi”, a declarat Dumitru Dinulescu, președintele Crescătorilor de Ovine Constanța.

Noi am estimat ca crescător undeva la 40 lei kilogramul să meargă anul ăsta. Anul trecut l-am vândut undeva la 28-30 lei kilogramul. Eu anul acesta dacă nu îl dau la 40 de lei kilogramul, la toamnă cu ce le bag în iernat?”, a mai declarat Andrei Oniga, fermier.

Conform tradiției, de pe masa de Paște nu trebuie să lipsească mielul sau drobul. Însă, dacă nu sunteți fanii cărnii de oaie, aveți și alternative.

În ultimii ani, pentru masa pascală și carnea de ied a prins din ce în ce mai mult teren. Sunt persoane care nu au consumat niciodată carne de oaie, dar se orientează spre cea de ied.

Mieii vor fi și mai mari anul acesta, fermierii spun că vor ajunge și la 25-30 de kilograme pentru că și sărbătoarea Paștelui pică târziu.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233