dobroge.tv

Live

A 23-a zi de război în Ucraina

Trupele ruseşti, din prima linie, nu mai au ''hrană şi combustibil'', Zelenski către mercenarii recrutaţi de Rusia: O viaţă lungă este mai bună decât banii primiţi

Trupele ruseşti, din prima linie, nu mai au ''hrană şi combustibil'', Zelenski către mercenarii recrutaţi de Rusia: O viaţă lungă este mai bună decât banii primiţi
18 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Astăzi este a 23-a zi de război în Ucraina, iar sirenele au continuat să răsune constant în regiunile Rivne, Volin, Liov, Ternopil și Ivano-Frankivsk. Potrivit digi24.ro, încercările de a determina regimul Putin să oprească războiul continuă – Australia și Japonia au anunțat noi sancțiuni împotriva băncilor și oligarhilor ruși, iar Joe Biden și Xi Jinping urmează să aibă o discuție telefonică, vineri, inclusiv pe tema războiului din Ucraina. Rușii au început bombardamentele și în vestul Ucrainei, lovind, vineri, orașul Liov, aflat la aproximativ 70 de kilometri de granița poloneză.

Forţele ruse se zbat să menţină ofensiva în Ucraina, potrivit celor mai recente estimări ale Ministerului britanic al Apărării, relatează BBC.

 

Soldaţii nu au putut să îşi reaprovizioneze eficient trupele din prima linie cu "bunuri esenţiale, precum hrană şi combustibil", din cauza mobilităţii limitate a lor şi a lipsei superiorităţii aeriene.

"Contraatacurile neîncetate ale Ucrainei forţează Rusia să redirecţioneze trupe numeroase pentru a-şi apăra propriile linii de aprovizionare. Acest lucru limitează drastic potenţialul ofensiv al Rusiei", arată sursa citată.

Raportul vine după ce, joi, estimările americanilor arătau că trupele Rusiei sunt "îngheţate prin ţară".

Ultimul bilanț al pierderilor provocate trupelor rusești

Ministerul ucrainean al apărării a afirmat vineri dimineață, în ultimul bilanț privind pierderile provocate forțelor de invazie ruse, că a ucis peste 14.000 de soldați din trupele trimise de Vladimir Putin.

Forțele de apărare ucrainene susțin că au distrus:

  • 450 de tancuri
  • 1448 de mașini blindate de luptă
  • 205 sisteme de artilerie
  • 43 de sisteme antiaeriane
  • 93 de avioane de război
  • 112 elicoptere de luptă
  • 879 de autovehicule
  • 3 nave/șalupe
  • 60 cisterne
  • 11 drone

Bombardamentele rusești la Liov au lovit un hangar folosit pentru repararea avioanelor

Rachetele rușilor au lovit o instalație de reparare a avioanelor de la aeroportul din Liov, vineri dimineață, a clarificat primarul Andriy Sadovyi.

Edilul spune că mai multe rachete au lovit zona, în dimineața zilei de vineri. Într-o postare pe Facebook, el spune că activitatea la hangar se oprise înainte de atacul cu rachete și că nu există informații care să arate că există victime, cel puțin la acest moment.

Până vineri, Liov a fost unul dintre orașele mai puțin lovite de bombardamentul invadatorilor. Orașul se află la aproximativ 70 de kilometri de granița cu Polonia, stat NATO.

Zelenski: Îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că există informaţii conform cărora Armata Rusiei caută mercenari pentru a fi trimişi în război, declarând că "asta nu îi va ajuta".

"Avem informaţii că Armata rusă recrutează mercenari din alte ţări, încercând să înşele cât mai mulţi tineri pentru a se înrola. Ştim că asta nu îi va ajuta. Aşa că acum îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă", a declarat Zelenski, într-un mesaj video postat pe Facebook în noaptea de joi spre vineri.

El a adăugat că forţele ucrainene rezistă în zonele-cheie ale ţării unde inamicul presează şi răspund fiecărui atac.

Zelenski a afirmat că au fost luaţi prizonieri noi recruţi ruşi, susţinând că unii nici nu sunt menţionaţi în Rusia şi nu se încearcă recuperarea lor, familiile fiind anunţate că au murit, deşi ei sunt în viaţă.

"Tuturor ruşilor care mă pot auzi acum, vorbiţi despre asta. Fiecare mamă care ştie că fiul ei a fost trimis în războiul împotriva Ucrainei să verifice unde este fiul ei. Şi mai ales acelea care nu îşi pot contacta copiii, cărora li s-a spus că au murit, dar nu au primit trupurile. (...) Noi nu am plănuit să luăm mii de prizonieri. Nu avem nevoie de 13 sau oricâte mii de soldaţi ruşi morţi. Nu avem nevoie de asta. Noi nu am vrut războiul ăsta. Noi vrem doar pace. Şi vrem să vă iubiţi copiii mai mult decât vă temeţi de autorităţi", a continuat preşedintele ucrainean.

El a menţionat că s-a adresat Bundestagului, nu doar ca preşedinte, ci şi ca un cetăţean ucrainean, şi a spus că va continua să vorbească în "parlamentele şi pieţele" statelor partenere, cât va fi nevoie pentru a opri războiul.

"Pentru a reface integritatea noastră teritorială. Pentru a reda, ucrainenilor şi tuturor europenilor, pacea mult-aşteptată. Simt că suntem tot mai bine înţeleşi. În Europa, în lume, în diferite ţări", a afirmat el.

Zelenski a adăugat că a discutat şi cu preşedintele francez Emanuel Macron.

"Întărim apărarea Ucrainei. Ne coordonăm paşii comuni spre pace. Sunt recunoscător pentru asta. Sunt recunoscător şi preşedintelui Biden pentru noul sprijin eficient pentru ţara noastră", a spus el, adăugând că nu poate dezvălui toate detaliile.

El a menţionat că a vizitat o familie aflată în spital după ce a fost prinsă sub bombardamente şi a arătat că vor fi luate mai multe măsuri pentru a ajuta economia.

Cehia anunță că nu mai poate primi refugiați din Ucraina

 

Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a anunțat, joi, că țara sa nu mai poate primi refugiați din Ucraina, deoarece luptă să facă față unui aflux uriaș de oameni care fug de război, informează BBC.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, aproximativ 270.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Republica Cehă.

Premierul Petr Fiala anunță acum că guvernul ceh a rămas deja fără resurse. Oficialii intenționează să elibereze permise de ședere pe termen lung refugiaților aflați deja în țară.

„Trebuie să recunoaștem că suntem chiar la limită la care putem accepta [acești refugiați] fără probleme”, a spus premierul, citat de Associated Press.

Invazia Rusiei în Ucraina a mărit cererea din Europa pentru rachete şi drone americane

Guvernele europene au abordat guvernul SUA şi contractorii de apărare cu o listă de cumpărături de arme, inclusiv drone, rachete şi sisteme de apărare antirachetă, invazia rusă în Ucraina generând o cerere reînnoită pentru armament american, transmite Reuters, citat de news.ro.

Germania, care se apropie de un acord pentru 35 de avioane de luptă F-35 Lockheed Martin, a întrebat despre sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice, au declarat surse familiare cu situaţia.Între timp, Polonia doreşte să achiziţioneze urgent sisteme sofisticate de drone Reaper din Statele Unite, a declarat săptămâna aceasta un oficial guvernamental polonez.

De asemenea, sosesc solicitări din alte ţări din Europa de Est, unde aliaţii sunt dornici să achiziţioneze armament pe care Ucraina l-a folosit cu succes împotriva forţelor ruse, au spus două persoane familiarizate cu cererea, inclusiv rachete antiaeriene Stinger şi rachete antitanc Javelin.

Sursă text: news.ro, digi24.ro/Sursă foto: news.ro, Sursă video: dailymail.com

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233