dobroge.tv

Live

Criză de hârtie în tipografiile din Constanța: „Unul dintre motive este acest război dintre Ucraina și Rusia, principalii furnizori”

16 martie 2022
Publicitate

Este criză de hârtie în tipografiile din Constanța! Războiul din Ucraina a închis două rute importante de import de hârtie adică Rusia și țara vecină afectată de conflict. Administratorii tipografiilor constănțene spun că dacă războiul nu se va încheia curând sau dacă nu vor găsi o altă sursă de hârtie vor fi nevoiți să pună lacăt pe afaceri.

Romeo Hanți, administratorul unei tipografii mari din Constanța, spune că lucrează acum cu stocul vechi de hârtie pe care l-a luat înainte să înceapă războiul din Ucraina. Lua materia primă din țara vecină dar și din Rusia iar acum importurile s-au sistat și caută furnizori noi.

Va fi foarte complicat. Deja furnizorii au luat măsuri drastice. În două luni au fost scumpiri de hârtie între 16% și 30%, mai mult ne cer banii în avans. Unul dintre motivele acestei crize este acest război dintre Ucraina și Rusia, principalii furnizori de hârtie”, a declarat Romeo Hanți, administrator Tipografie Constanța.

Ar mai fi varianta China dar acolo hârtia este mai scumpă și mai greu de adus.

Mi-am propus să plec pe afară și să găsesc surse de hârtie alternativă pentru ceea ce facem aici”, a mai declarat Romeo Hanți, administrator Tipografie Constanța.

În ultimii ani 10 ani volumul de cărți tipărite este în scădere. Reprezentanții tipografiilor susțin că cererea a scăzut cu aproximativ 80%, asta după ce tehnologia a avansat extrem de mult, iar oamenii aleg să citească direct în mediul online.

Începe să scadă dramatic cererea de carte. Vedeți că ziarele sunt digitalizate. Se găsesc foarte puține ziare pe piață, reviste la fel. Dacă înainte se făceau tiraje de cărți de la 1.000-2.000- 3.000-5.000-7.000-10.000, am făcut și 100.000 de cărți pentru un singur client, la momentul de față tirajele pentru o carte înseamnă undeva la 100”, a mai declarat Romeo Hanți, administrator Tipografie Constanța.

Potrivit Eurostat, aproape 94% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Pe de altă parte, există o tendință de creștere a vânzărilor de cărți pe online, în special a celor pentru copii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233