dobroge.tv

Live

Unii constănțeni nu au renunțat la masca de protecție, deși restricțiile au fost ridicate: „Boala continuă încă”

14 martie 2022
Publicitate

De teamă, din obișnuință sau pentru confortul termic – acestea sunt motivele pentru care unii constănțeni încă poartă masca de protecție. Restricțiile au fost anulate săptămâna trecută, dar nu puțini sunt cei care nu se pot dezlipi de acest accesoriu. Și bine o fac, spun medicii care le recomandă tuturor să continue să o utilizeze măcar în spațiile închise.

În ultimii doi ani, masca de protecție a fost nelipsită din viețile oamenilor. De teama virusului sau a sancțiunilor, aceștia s-au conformat și rar erau văzuți cetățeni fără mască. De săptămâna trecută, odată cu relaxarea restricțiilor, micul accesoriu sanitar nu mai este obligatoriu.

După doi ani de pandemie, miercuri, 9 martie 2022, a fost prima zi în care s-a renunțat la restricții, inclusiv la portul măștii de protecție, atât în spațiile deschise, cât și în cele închise.

Constănțenii au primit cu bucurie vestea relaxării restricțiilor. Însă, unii încă nu se despart de obiectul-simbol al pandemiei, deși nu mai sunt obligați să îl poarte.

Pentru că m-am obișnuit cu ea și acum când ies îmi e frig la nas și o pun ca să-mi țină cald”, spune o constănțeancă.

Sunt răcită și nu vreau să infectez și pe alții”, spune o altă constănțeancă.

Paza bună trece primejdia rea, iar o aglomerație poate să apară oricând, cred mulți constănțeni.

Mă feresc pe mine și cel de alături, nu? O port pentru sănătatea mea”, spune un constănțean.

Mă protejez pe mine. Care vrea să meargă fără mască, merge. Boala încă continuă”, spune un alt constănțean.

Medicii spun că este important să fim conștienți că pericolul nu a trecut. Ba chiar este indicat ca în anumite situații să se poarte masca de protecție mereu, deși legea nu mai cere acest lucru.

În continuare să ne luăm singuri măsuri de protecție. Cred că este foarte indicat și cel mai bine ar fi să păstrăm masca de protecție în interior”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Deși rata infectărilor a scăzut foarte mult în ultima perioadă, încă sunt înregistrate destule cazuri de Covid-19 în fiecare zi. De pildă, luni în municipiu incidența a fost de 4.48 la mia de locuitori, iar la nivelul județului în ultimele 24 de ore au fost confirmate cu virusul SARS-CoV-2 93 de persoane.

În medie cam unul pe zi. Dacă într-o zi nu este nimeni, a doua zi, cu siguranță sunt doi. Deci în medie, cam un pacient pe zi mai avem confirmat cu COVID”, a mai declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Pandemia și-a lăsat amprenta și la nivel psihologic. Oamenii au devenit mai temători și mai precauți. Faptul că unii au pierdut persoane dragi și că pericolul nu a trecut de tot generează stări de anxietate, spun specialiștii.

Acești doi ani de pandemie au produs simptome specifice stresului post traumatic. De aceea multe persoane încă poartă masca. Anxietatea aceasta generalizată provocată de pandemie nu dispare peste noapte. Ea încă are urmări, iar până când oamenii vor fi convinși că sunt în siguranță, vor continua probabil să se ferească”, a declarat Elena Stambuli, psiholog.

Masca a devenit parte din viața noastră pe 16 martie 2020 odată cu instaurarea stării de urgență în România.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233