dobroge.tv

Live

Brusc, România a scăpat de pandemie: masca NU mai este obligatorie, certificatul verde - inutil, liber la nunţi! TOT ce trebuie să ştii despre ridicarea stării de alertă

Brusc, România a scăpat de pandemie: masca NU mai este obligatorie, certificatul verde - inutil, liber la nunţi! TOT ce trebuie să ştii despre ridicarea stării de alertă
09 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Pandemia s-a terminat brusc astăzi, după ce doi ani de zile România a fost în stare de alertă. De pe 9 martie, de la miezul nopții, au încetat toate restricțiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măștii de protecție în spații închise.

Restricții la care se renunță de astăzi:

  • Masca de protecție nu mai este obligatorie nici în spații închise, nici în exterior;
  • Operatorii economici vor funcționa fără restricții de oră sau capacitate;
  • Dispare certificatul verde - documentul nu mai trebuie prezentat la mall, restaurant sau la intrarea în instituții publice;
  • Intrarea în țară este permisă fără certificat verde;
  • Se renunță la formularul PLF la intrarea în România.
  • Magazinele și restaurantele pot rămâne deschise și după ora 22 și pot organiza evenimente la capacitate maximă.
  • Vor fi permise din nou evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) fără restricţii de program şi capacitate
  • Telemunca nu va mai fi obligatorie, iar programul de muncă nu va mai fi necesar să fie decalat

Masca nu mai este obligatorie, dar este recomandată

Ministerul Sănătății a făcut, marți, o serie de recomandări care nu sunt obligatorii. Printre acestea se regăsesc purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise, spălatul mâinilor sau izolarea, chiar dacă nu va mai fi controlată.

Ministrul Sănătăţii a făcut câteva ”recomandări cu tărie”:

- Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi

- Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior

- Spălatul mâinilor, folosirea unui antiseptic

- Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic

- La persoanele care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral.

”Izolarea unei persoane simptomatice este normală, aceeaşi recomandare o avem şi pentru alte afecţiuni, şi dacă ai gripă, te izolezi”, a spus ministrul Sănătăţii, precizând că izolarea nu este dublată de control.

”Asta nu înseamnă că trebuie să împrăştiem infecţia, izolarea este esenţială şi pentru o vindecare mai rapidă”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă izolarea mai este obligatorie, cum a fost până acum, Alexandru Rafila a răspuns: ”În momentul în care cineva are un diagnostic pozitiv, automat se izolează şi primeşti concediu medical. Să respecţi condiţia izolării, nu trebuie să vină cineva să te controleze, e o măsură de bun simţ. Dacă un copil este simptomatic, nu îl trimiţi la şcoală”.

Despre carantină, ministrul a arătat că procesul de evaluare a legislaţiei continuă şi în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a CNSU şi se va anunţa dacă va continua sau nu această carantină şi în ce condiţii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat, marţi, că odată cu ridicarea stării de alertă, începând de miercuri, nu se va mai acorda şomaj tehnic, dar rămâne în vigoare măsura „kurzarbeit”, încă trei luni de la ridicarea stării de alertă. De asemenea, nu mai sunt obligatorii decalarea programului de muncă şi nici telemunca şi nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituţiile de stat.

MAI: Actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile

Ministerul de Interne a transmis, marţi, că, de la miezul nopţii, încetează toate restricţiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măştii de protecţie în spaţii publice. De asemenea, actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile, instituţiile urmând a lua măsuri pentru a nu se produce aglomeraţie. ”Mulţumesc românilor pentru responsabilitate”, a transmis ministrul Lucian Bode.

“România a parcurs timp de mai bine de doi ani una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă. Chiar dacă a fost o perioadă plină de provocări, în cele din urmă efortul nostru comun a dat roade. Mulţumesc românilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă, pentru că au înţeles să respecte regulile de protecţie sanitară şi au ales să se vaccineze, limitând astfel răspândirea pandemiei de Covid - 19. Mulţumesc, de asemenea, tuturor angajaţilor MAI care şi-au făcut datoria pentru binele românilor. Împreună am reuşit să depăşim momente grele, iar această încercare ne va da puterea să trecem peste toate provocările pe care ni le rezervă viitorul”, a transmis ministrul afacerilor interne, Nicolae Lucian Bode.

Ministerul de Interne precizează că, de la miezul nopţii, îşi încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

”Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricţiile, precum şi restrângerea sau interzicerea unor activităţi aşa cum erau prevăzute în actul normativ menţionat (spre exemplu: obligativitatea purtării măşti de protecţie în spaţiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc)”, a precizat MAI.

Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliţiei locale în cadrul activităţilor realizate de către unităţile de poliţie, precum şi subordonarea operaţională a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi a serviciilor de ambulanţă.

De asemenea, punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parţial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel:

- La frontiera româno-ungară: Carei – judeţul Satu – Mare

- La frontiera româno-bulgară : Lipniţa, Dobromir – judeţul Constanţa.

”Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetăţenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomeraţia la ghişee. Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid şi formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”,a mai transmis MAI.

Instituţia a explicat că Ministerul Sănătăţii va preciza ce măsuri, cu caracter temporar, vor rămâne în vigoare pentru protecţia sanitară şi pentru gestionarea situaţiei epidemiologice şi limitarea răspândirii Covid- 19, în contextul încetării stării de alertă.

”În ultimii doi ani, peste 22.000 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizate, zilnic, în gestionarea efectelor pandemiei cu Sars- Cov-2. În această perioadă au fost efectuate peste 44 de milioane de verificări la persoane fizice şi aproximativ 2,5 milioane la persoane juridice”, a mai transmis MAI.

Budăi: După ridicarea stării de alertă nu se va mai acorda şomaj tehnic

”Ridicarea stării de alertă aduce schimbări şi în domeniul gestionat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale! Astfel, nu se va mai acorda şomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă”,a scris ministrul Muncii, pe Facebook.

Marius Budăi mai anunţă că şi valabilitatea contractelor colective de muncă (CCM) se prelungeşte automat tot cu 90 de zile, iar părinţii care au în îngrijire copii sau adulţi cu handicap înscrişi în sistemul de învăţământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului şcolar 2021-2022.

”Nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de muncă şi nici telemunca, dar acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului. Nu în ultimul rând, nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituţiile de stat”, precizează ministrul.

Începând de miercuri, nu va mai exista starea de alertă pe teritoriul României, Guvernul hotărând să nu mai prelungească această situaţie excepţională, declarată în perioada pandemiei de COVID-19.

Ioana Mihăilă: S-au ridicat toate restricţiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili

Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă (USR) afirmă, miercuri, că s-au ridicat toate restricţiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili. ”Ministrul Sănătăţii este solidar cu nişte măsuri luate fără cap”, a declarat Mihăilă, la RFI.

”Pe de o parte, înţeleg că populaţia e obosită, înţeleg că există anumite sectoare care au avut de suferit în tot acest timp, mă refer mai ales la sectorul HoReCa şi că trebuie să relaxăm o parte din restricţii. Unele puteau fi relaxate încă de o bună bucată de vreme, vorbim de exemplu de purtarea măştii în exterior, renunţarea la purtarea măştii în exterior nu ar fi presupus un risc epidemiologic foarte mare. Dar atunci când politicienii iau decizii pe baza sondajelor şi atunci când ministrul Sănătăţii spune că nu are un răspuns concret la întrebarea de ce s-au ridicat brusc toate restricţiile, trebuie să ne punem totuşi câteva întrebări”, a transmis Mihăilă, citată de news.ro.

Aceasta susţine că ”cei care vor avea de suferit sunt cei care au avut de suferit de la bun început în această pandemie şi mai ales ne referim la populaţia vulnerabilă, ne referim la vârstnici, ne referim la persoanele care au şi alte boli şi care încă se infectează şi care încă umplu secţiile de Terapie Intensivă destinate pacienţilor Covid şi care încă mor”.

”Noi nu avem în momentul acesta un instrument legal, prin care să ne putem proteja de exemplu pacienţii cu comorbidităţi, care stau în sălile de aşteptare ale spitalelor, avem doar recomandări (...). Deci s-au ridicat toate restricţiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili", a mai declarat Mihăilă.

Fostul ministru USR al Sănătăţii crede că "e o lipsă de curaj a politicienilor români, le e frică să-şi asume nişte măsuri, care pentru o parte a populaţiei sunt nepopulare, cu riscul de a afecta şi de a avea în continuare un număr mare de decese".

Sursă foto: cnn.com

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233