dobroge.tv

Live

Fără restricții, după doi ani de pandemie. Constănțenii au păreri împărțite: „Cred că e foarte bine dar să nu fie și alte probleme fără mască”

08 martie 2022
Publicitate

Este ultima zi de stare de alertă. După doi ani de pandemie, românii scapă de restricții. Se renunță la mască, dar și la certificatul verde. Măsura vizează restaurantele, cafenelele, barurile și hotelurile. De asemenea, vor putea fi din nou organizate nunți, botezuri și mese festive.

Pandemia de COVID-19 se află pe o pantă descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Rata infectărilor din municipiu și din județ a scăzut mult în ultimele zile. Marți incidența a fost de 7.03 la Constanța. Este motivul pentru care guvernanții au decis să nu mai prelungească starea de alertă.

Acum doi ani, mai exact pe 16 martie 2020 în România s-a instaurat starea de urgență. La două luni de la acest moment, țara noastră a intrat în starea de alertă care se va termina astăzi pe 8 martie.

Pe 9 martie, vor fi eliminate mai multe restricții.

Nu va mai exista niciuna din restricțiile cu care eram obișnuiți în ultima perioadă. Nici cele referitoare la purtarea măștii de protecție, nici cele referitoare la ce înseamnă accesul pe bază de certificat”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Unii constănțeni văd cu ochi buni aceste măsuri de relaxare. S-au săturat în principal de purtarea măștii de protecție.

Este o ușurare că am scăpat de măști. Pentru mine era un chin și ca un blestem pentru că și așa aveam probleme cu respirația”, spune un constănțean.

Alții se tem că dacă masca nu va mai fi obligatorie, cazurile vor exploda din nou.

Cred că e foarte bine dar să nu fie și alte probleme fără mască”, spune o constănțeancă.

Și elevii sunt încântați. În sălile de curs, masca va rămâne doar ca o recomandare.

„Eu chiar m-am săturat să port mască pentru că simțeam că nu mai am aer, mai ales că uneori era frig afară și nu puteam să deschidem geamul și nu era deloc aerisit în clasă și nu puteam deloc să respir”, spune un elev.

Pentru operatorii economici, sfârșitul stării de alertă este o gură de aer proaspăt. Unitățile de cazare și de alimentație publică se vor deschide pentru toată lumea, fără restricții de oră. Și la mall se va putea merge fără certificatul verde.

Sperăm să se umple restaurantele, să se umple din nou plajele, hotelurile. Ar fi bine”, a declarat Sorin Petcu, manager hotel.

Mai mult, nunțile, botezurile și mesele festive se vor putea desfășura din nou fără limită de participanți.

Este o veste foarte bine venită. O așteptam de foarte mult timp toți cei din HoReCa. Ne bucurăm că vom putea să organizăm evenimente și mai ales că vom putea ține restaurantele deschise mai târziu de ora 22.00”, a declarat Nicu Lascu, manager restaurant.

De miercuri, nu mai sunt reglementate școala online, zilele libere pentru părinți, șomajul tehnic și nici programul de muncă diferențiat. După doi ani, bilanţul COVID-19 numără, conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, peste 2.700.000 de infectări cu SARS-COV2, dintre care aproape 64.000 au pierdut lupta cu viața.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233