dobroge.tv

Live

Propunere de proiect, din cauza tensiunilor din Ucraina: bărbații între 18 și 60 pot fi incluşi în rezerva generală, în cazul unei situații de conflict

Propunere de proiect, din cauza tensiunilor din Ucraina: bărbații între 18 și 60 pot fi incluşi în rezerva generală, în cazul unei situații de conflict
08 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Guvernul României are în plan un nou și amplu proiect de lege în care una dintre prevederi este ca bărbații între 18 și 60 de ani să intre în rezerva generală, în cazul unei situații de conflict. Propunerea de proiect a apărut din cauza tensiunilor provocate de războiul din Ucraina, notează Adevărul.

Potrivit primului draft de act normativ, situația de criză a fost definită ca situația în care societatea se confruntă cu dificultăți generate de incidente pe teritoriul național sau internațional. Mai mult, sunt luate în considerare toate riscurile și amenințările, precum și vulnerabilitățile care ar putea în pericol condițiile de viață ale cetățenilor, stabilitatea politică și economică din țară.

Proiectul poate fi consultat integral AICI.

În mod normal, dacă un astfel de proiect trece, voluntarii care nu au un stagiu militar deja efectuat, vor trece mai întâi printr-un instructaj. Conform draftului de act normativ, ministrul Apărării este cel care hotărăște dacă CSAT impune situația de criză.

Așadar, românii care s-ar ocupa de împlinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar sau în rezervă și cei incorporabili, cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani, dar și cei între 35 și 63 de ani.

În proiect mai este prevăzut și punctul în care în moment de pace cetățenii cu vârsta între 18 și 35 de ani care nu au făcut serviciul militar activ sau în rezervă, să poată solicita Ministerului Apărării Naționale participarea la programul de pregătire militară de bază. O astfel de activitate ar putea dura ani, mai anunță Adevărul.

„Guvernul nu intră, deci, în starea de criză pentru că aceasta nu există în nomenclatorul constituţional. Criza există, iar noi va trebui, după ce starea de alertă va dispărea, va trebui să facem nişte adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu unele lucruri care ţin şi de dezvoltările care vin dinspre Ucraina, managamentul refugiaţilor şi alte lucruri, dar şi legate de COVID în continuare. Pentru a putea detaşa medicii într-o parte sau alta pentru a folosi spitalele militare. Este nevoie de câteva noi reglementări printr-un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament. Construim o bază administrativă pentru această situaţie. Pentru situaţia de criză din acest moment”, a declarat Vasile Dîncu, potrivit Adevărul.

Momentan, proiectul este doar la nivel de draft. Mai mult, românii nu au de ce să aibă temeri, deoarece România este sprijinită mai mult ca oricând de NATO, numărul forțelor de intervenție a fost suplimentat, iar țara nu este în pericol deoarece nu se va implica în actualul conflict dintre Rusia și Ucraina.

Sursă foto: Ministerul Apărării Naţionale Facebook

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233