dobroge.tv

Live

A ZECEA ZI DE IAD, ÎN UCRAINA. Un soldat ucrainean ţine la piept un bebeluş, printre rămăşiţe, în timp ce Putin insistă că nu trage în civili. Coridoare umanitare, deschise câteva ore

A ZECEA ZI DE IAD, ÎN UCRAINA. Un soldat ucrainean ţine la piept un bebeluş, printre rămăşiţe, în timp ce Putin insistă că nu trage în civili. Coridoare umanitare, deschise câteva ore
05 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Astăzi este a zecea zi de război în Ucraina. Forţele ruse nu au reușit încă să cucerească orașele mari ale Ucrainei. Mariupol este supus unei blocade, anunță primarul. La Cernihov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriașă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare sub amenințarea unei coloane impresionante de vehicule militare care se îndreaptă spre oraș. O echipă de jurnaliști britanici a fost prinsă într-o ambuscadă, doi dintre ei fiind răniți de gloanțe, potrivit news.ro.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat un video pe contul lui de Instagram, în care anunță că este în continuare la Kiev și că nu a părăsit orașul.

 

Atacuri pe toate fronturile

O alertă de raid aerian a fost lansată, sâmbătă dimineaţă, în regiunea Kiev, Kharkiv, Chernihiv şi Zhytomyr, potrivit The Kyiv Independent, care transmite că locuitorii ar trebui să meargă la cel mai apropiat adăpost. La Sumy au loc lupte pe străzi, în cea de-a zecea zi a invaziei militare a Federaţiei Ruse în Ucraina. Raiduri aeriene au fost semnalate, potrivit surse citate, în Kiev, Chernihiv, Kharkiv şi Zhytomyr.

De asemenea, au loc lupte pe străzile din Sumy. Locuitorii sunt rugaţi să nu se deplaseze şi să se adăpostească.

De asemenea, oraşul-port strategic al Ucrainei, Mariupol, se află sub „blocadă” de către armata rusă, a transmis primarul oraşului, Vadim Boitcenko, acesta solicitând înfiinţarea unui coridor umanitar, transmite sâmbătă Aljazeera.

 

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors din străinătate pentru a ajuta la lupta împotriva invaziei Rusiei.

"66224. Atâţia bărbaţi s-au întors din străinătate până acum pentru a-şi apăra ţara. Acestea sunt încă 12 brigăzi motivate şi de luptă! Ucraineni, suntem invincibili”, a anunţat Reznikov pe Facebook.

Rusia a anunțat încetarea focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha

Ministerul rus al Apărării a anunţat că se vor deschide coridoarele umanitare, sâmbătă, la ora locală 10.00 (07.00 GMT), pentru oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha.

Potrivit BBC, un "regim de tăcere" va fi implementat pentru ca populaţia civilă să părăsească oraşele şi a fost convenit cu autorităţile ucrainene, a declarat ministerul apărări.

Deocamdată nu există confirmare din partea ucraineană cu privire la aceste informaţii.

Rușii se îndreaptă spre a doua cea mai mare centrală nucleară a Ucrainei

Trupele rusești se apropie de centrala nucleară Iujnoukrainsk aflată în regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a anunțat vineri ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Iujnoukrainsk este a doua cea mai mare instalație nucleară din Ucraina după Zaporojie, centrala atacată și capturată vineri de forțele ruse.

„Forțele ruse se află acum la 30 de kilometri și continuă să se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei”, a declarat ea, fără să denumească centrala.

Rusia va desfăşura până la 1.000 de mercenari în Ucraina, în perioada următoare, a transmis un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, potrivit CNN, acesta avertizând că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”

 

Rusia este gata să trimită încă o mie de mercenari

Potrivit CNN, Rusia este gata să mai desfăşoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile şi săptămâni, aşa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, care spune că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”, o escaladare care ar putea duce la pierderi civile semnificative.

SUA au văzut deja „unele indicii” că mercenarii ruşi ar putea fi implicaţi în invazia Ucrainei de către Moscova „în unele locuri”, a declarat un oficial înalt al apărării la începutul acestei săptămâni, dar nu a fost clar exact unde sau în ce număr. ”Am văzut câteva indicii că sunt desfăşuraţi”, a spus oficialul.

Un oficial american a declarat pentru CNN că Rusia intenţionează să mai desfăşoare până la 1.000 de mercenari în viitorul apropiat.

840 de copii au fost răniţi în conflictul Rusia-Ucraina

Un oficial ucrainean a anunţat că 840 de copii au fost răniţi în urma conflictului în curs cu Rusia, transmite The Hill, citând Associated Press.

Alexei Danilov, şeful Consiliului de Securitate Naţională al Ucrainei, a anunţat numărul la televiziunea ucraineană şi a cerut Rusiei să facă loc femeilor şi copiilor să scape de luptele din ţara sa, potrivit Associated Press.

„Chestiunea coridoarelor umanitare este întrebarea nr. 1”, a spus Danilov, potrivit AP.

Danilov a făcut aceste remarci la o zi după ce guvernul ucrainean a declarat că 28 de copii au murit în război.

Delegaţiile ucrainene şi ruse plănuiesc să se întâlnească în acest week-end pentru a treia rundă de discuţii asupra crizei.

 

Invazia rusă a dus la moartea a peste 2.000 de civili ucraineni şi a creat o criză masivă a refugiaţilor, cel puţin un milion de ucraineni fugind în ţările vecine. Joi, Ucraina şi Rusia au convenit asupra unei încetări temporare a focului la nivel local pentru ajutorul umanitar şi evacuaţii, rezultatul unei a doua runde de discuţii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233