Cererea crește, recoltele scad. Prețul stufului a început să crească în acest an
Veşti proaste pentru întreprinzătorii din Tulcea care confecționează acoperişuri şi rogojini din stuf. Producţia de anul acesta este la jumătate față de cea din urmă cu doi ani, iar importurile de materie primă sunt și ele în scădere din cauza pandemiei. Aceste lucruri vor duce foarte probabil la dublarea preţurilor pe această piață, spun întreprinzătorii din Delta Dunării.
Cererea pe piața stufului este în continuă creştere, însă recoltele în Delta Dunării sunt de la an la an tot mai mici. Aşa se explică faptul că prețurile au început să crească la această materie primă. Scumpirile, dar mai ales blocajele la importuri, au afectat implicit și activitatea întreprinzătorilor din judeţul Tulcea care confecționează acoperişuri şi rogojini din stuf.
„În vest pe parte de Olanda se mai aducea din China, importau de acolo și acum cred că nu mai aduc din cauza pandemiei. Și mare parte de la noi pleacă și în Olanda, Germania iar presiunea este pe România. Noi suntem de luat în seamă ca și candidați acolo”, a declarat Tănase Dobre, întreprinzător Delta Dunării.
Tănase Dobre se ocupă de recoltatul stufului și realizează rogojini şi acoperişuri din stuf de ani de zile. Anul acesta spune că recolta proprie a fost scăzută.
„Poate ne revenim ca și producție. Eu consum cantități mai mici de stuf, dar fiind pe piață îmi dau seama că mereu este mai puțin decât se cere. În august, septembrie deja rămânem fără stuf. Comparativ cu anii trecuți suntem sub 50% ca și producție”, a mai declarat Tănase Dobre, întreprinzător Delta Dunării.
Dacă anul trecut, un maldăr de stuf costa 8 lei, anul acesta va ajunge la 15 lei. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării are încheiate mai multe contracte de concesiune a activităţii de recoltat stuf pe o suprafaţă totală de peste 46.700 de hectare, iar cantitatea estimată a fi recoltată este de aproximativ 71.000 de tone.
„Avem 12 contracte de concesiune cu anumite societăți comerciale. Persoanele fizice autorizate taie stuf și îl folosesc inclusiv pentru uz gospodăresc. Din cauza secetei prelungite nici stuful nu a mai crescut în anumite zone. Seceta afectează cam peste tot este la fel ca în agricultură. Nu este apă, crește mai puțin. Acum nu prea este apă. Nu știu dacă se va scumpi dar depinde și de cerere și ofertă”, a declarat Radu Voicu, consilier juridic ARBDD.
Stuful se culege iarna, când este uscat, atât manual, cât şi mecanizată.