CATASTROFA AVIATICĂ DE LA CONSTANŢA. Dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi neluarea şi nespectarea măsurilor privind securitatea în muncă
Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor privind securitatea în muncă în cazul celor două catastrofe aviatice de miercuri seara, din judeţul Constanţa, în urma cărora opt militari şi-au pierdut viaţa.
Potrivit reprezentanţilor Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în cazul celor două accidente aviatice de miercuri seară, din judeţul Constanţa, a fost deschis un dosar penal in rem pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor privind securitatea în muncă. De asemenea, anchetatorii se află la locurile unde s-au prăbuşit cele două aparate de zbor şi strâng şi analizează probele pentru a stabili cauzele care au dus la producerea acestor catastrofe.
În data de 2 martie, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
Alarma s-a dat în jurul orei 20:00. Aeronava MiG 21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei, într-o zonă nelocuită. La scurt timp, elicopterul care a plecat în căutarea aeronavei MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale, pilotul a raportat condiții de vreme nefavorabilă și a primit ordin să se întoarcă la bază. Nu a mai apucat, însă. 11 copii au rămas fără tată.