Durere, revoltă şi multe semne de întrebare după tragedia de la Constanţa. Cine este vinovat pentru durerea a 8 familii? ''În Ucraina cad avioanele lovite de gloanțe. La noi cad la adierea vântului''
Catastrofa aviatică de aseară, de la Constanţa, a îndoliat şi revoltat, în acelaşi timp, o ţară întreagă. Două accidente aviatice au îndoliat 8 familii. Un avion MiG-21 LanceR şi un elicopter IAR 330-Puma s-au prăbuşit, iar opt oameni au murit. Este vorba despre pilotul avionului, care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, şi cei şapte militari aflaţi în elicopterul care a plecat de urgenţă în căutarea pilotului.
Forţele Aeriene şi Parchetul Militar au anunţat că fac cercetări în acest caz. Ministerul Apărării a transmis că toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR 330 Puma, implicate în catastrofele aviatice din 2 martie, au fost consemnate la sol până sunt aflate cauzele prăbuşirilor. Mai mult, procurorii militari au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi neluarea şi nespectarea măsurilor privind securitatea în muncă.
Alarma s-a dat în jurul orei 20:00. Aeronava MiG 21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei, într-o zonă nelocuită. La scurt timp, elicopterul care a plecat în căutarea aeronavei MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale, pilotul a raportat condiții de vreme nefavorabilă și a primit ordin să se întoarcă la bază. Nu a mai apucat, însă. 11 copii au rămas fără tată.
Durere şi revoltă după moartea celor 8 militari. ''Nu avem nevoie de eroi''
Oamenii au transmis mesaje de condoleanţe pe reţelele de socializare, dar cele mai multe au fost de revoltă. Internauţii cer un răspuns clar: cum a fost posibilă această tragedie şi dau vina pe dotarea slabă a Armatei României, pe "avioanele de hârtie" sau ''avioanele la mâna a doua''. O constănţeancă a postat un mesaj emoţionant în care punctează faptul că lumea nu are nevoie de eroi, ci ''copiii au nevoie de taţii lor''.
Dotarea slabă a Armatei Române a fost adusă din nou în discuţie. Jurnalista Denise Rifai se întreabă, într-un mesaj, ''cate astfel de aparate de zbor vechi avem oare in flota militara a Romaniei? Sau cate or fi bune?''.
"Deci un Avion a disparut de pe radar dar a picat si elicopterul care a plecat in cautarea sa! Unul de vechi ce era si celalalt din cauza conditiilor meteo. Doua accidente aviatice in aceeasi seara!O ironie a sortii cumplita care arata insa, INCA O DATA, cat de slab este, in fapt, statul roman!Stau si ma intreb cam Cate astfel de aparate de zbor vechi avem oare in flota militara a Romaniei? Sau cate or fi bune????!Si aceasta tragedie reflecta doar o mica parte din Realitatile Romaniei. Romania aceea REALA care-i deranjeaza pe multi cand Aduc aminte de ea: Un stat furat si devalizat, care a supravietuit doar dintr-o inertie combinata cu minuni pe care le fac oamenii care chiar sfintesc locurile unde muncesc!O seara tare trista cu oameni absolut nevinovati care au plecat dintre noi! Acesta este de faptRazboiul Romaniei. Un razboi unde noi ne suntem cei mai mari inamici!Dumnezeu sa-i ierte si sa le aline familiile!",a scris jurnalista Denise Rifai pe pagina sa de socializare.
Ştirile curg de ieri seară, pe toate canalele. S-a vorbit mult despre vremea nefavorabilă care ar fi putut provoca această catastrofă aviatică. Pe pagina Dobrogea TV, internauţii au postat mesaje în care asigurau că, în zonă, condiţiile meteo erau bune. "Culmea este că vremea este bună și văd că la TV se tot bagă la înaintare că vremea rea", a scris Sorin B.
Cu toate acestea, un pilot a declarat pentru Dobrogea TV că tragedia s-ar fi produs din cauza vremii, s-a depus gheaţă pe elicele elicopterului, fenomen cunoscut sub denumirea de givraj
"Era un front cu aer rece la 30 km Nord faţă de aerodrom care se deplasa către Sud. Au crezut că au timp să ajungă la MIG, să-l caute şi apoi să întoarcă. Dar frontul s-a deplasat mai repede decat se credea şi au fost suprinşi de condiţiile acelea. Vremea se schimba rapid", a declarat, sub protecţia anonimatului, pilotul.
Exerciţiul demonstrativ de la Mihail Kogălniceanu şi Feteşti a fost anulat
Astăzi, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că exerciţiul demonstrativ de Poliţie Aeriană Întărită, care urma să aibă loc, joi, în bazele militare de la Mihail Kogalniceanu şi Feteşti, a fost anulat.
“Ca urmare a celor două catastrofe aeriene ce au avut loc în seara zilei de miercuri, 2 martie, activitatea prevăzută a se desfăşura joi, 3 martie, în bazele militare de la Mihail Kogălniceanu şi Feteşti, constând în exerciţiul demonstrativ privind modul de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, a fost anulată”,a anunţat Ministerul Apărării Naţionale, joi dimineaţa.
Activitatea fusese programată iniţial pentru data de 1 martie, dar a fost amânată pentru 3 martie din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Evenimentul cuprindea vizita, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a şefilor Forţelor Aeriene din Germania, Italia şi România şi un exerciţiu demonstrativ privind modul de executare în comun a unei misiuni de
Poliţie Aeriană Întărită.
Războiul din Ucraina îi sperie pe români. Ministrul Apărării exclude orice legătură
Mesajele sunt cu miile şi curg pe reţelele de socializare. Oamenii se întreabă cum a fost posibilă o asemenea tragedie, speriaţi şi de războiul din Ucraina. Ministrul Apărării a exclus, însă, teoriile conspiraţiei cu privire la orice legătură cu conflictul din Ucraina. Vasile Dîncu consideră că, în cazul catastrofelor aviatice din judeţul Constanţa, nu pot fi luaţi în calcul decât factori precum starea tehnică, starea vremii şi managementul acţiunii. El exclude ca aceste accidente aviatice să aibă vreo legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina.
"Sunt trei dimensiuni pe care se face această anchetă şi sigur că vom avea un raport, pe lângă ceea ce înseamnă criteriile juridice după care Parchetul Militar stabileşte circumstanţele sau eventualele vinovăţii”, a declarat Dîncu, joi, la Digi 24.
El a precizat că MiG-urile sunt aparate de zbor vechi, implicate în trecut în incidente similare, iar elicopterul Puma nu ar fi fost potrivit pentru o intervenţie în condiţiile de vreme care erau atunci în zona respectivă.
"Este clar, la prima apreciere, fără să avem rapoarte, că e vorba de un aparat de zbor MiG, care sunt vechi. Am avut şi în trecut alte evenimente cu MiG 21, iar în cazul elicopterului Puma - aceste elicoptere sunt uşoare, care nu sunt potrivite pentru condiţii foarte grele de vreme, pentru asemenea condiţii de vreme, întuneric, viscol, ceea ce era acolo. Nu putem anticipa. Vrem să ştim în ce măsură toţi aceşti indicatori au produs această tragedie”, a explicat Vasile Dîncu.
Întrebat dacă exclude orice legătură între ce se întâmplă în Ucraina şi aceste două incidente aviatice, ministrul Apărării a răspuns: "Este absolut exclus, nu există nicio dovadă şi nu există nicio circumstanţă care să ducă la această concluzie. Toate sunt scenarii de SF ce am văzut la tv şi în social media”.
Dîncu a precizat că avioanele MIG nu corespund la ceea ce se întâmplă în misiunile de astăzi.
"Evident, noi am riscat viaţa piloţilor noştri, a tinerilor noştri zburând pe aceste avioane pentru că aceste avioane nu corespund la ceea ce astăzi se întâmplă la misiunile de care este astăzi. Asta era situaţia. Suntem într-o situaţie în care dotarea Armatei, fondurile pe care le-a avut Armata la dispoziţie nu au permis mai mult decât modernizarea acestor aparate de zbor şi totuşi consecinţele se văd acum”, a afirmat ministrul Apărării.
Întrebat dacă România îşi permite să ţină MiG-urile la sol de acum înainte, Vasile Dîncu a răspuns: "Contează analiza tehnică şi concluziile procurorilor militari, după aceasta vom lua aceste decizii care sunt necesare. Procesul lor de înlocuire a început, însă, în acest moment, vom vedea în ce măsură ele mai reprezintă un pericol sau nu la adresa siguranţei piloţilor. Nu putem să ne pronunţăm înainte de a avea raportul”.
Ministrul Apărării a explicat şi de ce informaţia iniţială a fost că în elicopterul Puma se aflau cinci persoane şi nu şapte.
"În prima fază am fost anunţaţi că sunt cinci din echipajul normal căutare şi salvare, apoi, cei la de Forţele Navale au anunţat şi ei că echipa operativă a stabilit că există posibilitatea ca avionul să fii căzut în Dunăre sau în mare şi atunci este nevoie şi de doi salvatori marini. Erau două instituţii care au propus membri în acest echipaj”, a transmis Vasile Dîncu.
"Avioane de hârtie"
"În Ucraina cad avioanele și elicopterele lovite de gloanțe. La noi cad la cea mai ușoară adiere de vânt, la o raza razleata de soare sau din cauza unui nor rătăcit. În teatrele de razboi se cunosc cauzele prăbușirii. Dar la noi? Ajung pe front, sau apare un nor, un val de ceata și gata.Acum, probabil urmează rutina obișnuită. Nimeni nu e de vina. De vina e norul rătăcit, valul de ceata și raza de soare nu vechimea și întreținerea necorespunzătoare a aeronavelor.Membrii echipajului nevinovat urmează sa fie avansați post mortem iar familiile îndoliate vor primi condoleanțele și drapelul. Dar dacă adevăratele motive ale prăbușirii sunt altele și nu vremea, se vor lua masuri, sau se va acorda o stea în plus?Și iar intram în domeniul absurdului: sa se prăbușească un avion, și apoi elicopterul trimis în ajutor, e prea de tot. Acum flota aeriana e tinuta la sol. Asa s-a hotărât. Și dacă mâine sau peste o ora se da alarma? Sau nu se mai da?"
"E imposibil .... Suntem exact ca rusii. Aceea tehnologie medievala. Ba nu, scuzati..mai proasta. Noi murim datorita echipamentelor pana sa ajungem la granita.Dumnezeu sa-i ierte..si speram sa nu fie cazul si pilotului din Mig. Acea rabla de prin 1955 tot de Uniunea Sovietica facut, care de mult trebuia sa fie la casat.Ce facem domn Klaus Iohannis ? Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro are nevoie de bani, are nevoie de instruire. De munitie pentru instruire. Vorba unui prieten “ Nu mai avem armata. Se stie doar sa se varuiasca copaci!"
"Noapte tristă pentru Forțele Aeriene ale Armatei Române!
⚫️ Mai întâi un Mig 21 Lancer este raportat că s-a prăbușit (încă nu știm sigur dacă pilotul a apucat să se catapulteze!).
⚫️ Un elicopter IAR 330-Puma de recunoaștere și salvare pleacă în căutarea avionului de luptă. Se prăbușește din cauza vremii nefavorabile. Șapte soldați români își pierd viața.
Dumnezeu să-i ierte! ????
În aceste momente sensibile, vestea că „un avion și un elicopter au dispărut la 50 km nord de Constanța” duce pe oricine cu gândul la cel mai negru scenariu! „Războiul se extinde și la noi!”. Abia acum încep să înțeleagă și cei mai radicali români că admirația pentru conflict, violență și război se poate întoarce împotriva lor și a noastră deopotrivă, fără discriminare! Opriți războiul!"
"Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Condoleanțe familie! Sunt convinsă că, nu există nicio imagine care să transmită în toată înfricoșătura ei, o viziune a tristeții, a disperării, a remedierii, a supremului. Dacă eu aș putea picta o astfel de imagine, pânza ar arăta doar o femeie care privește în jos spre brațele ei, goale. Cu adâncă durere în suflet, regretăm pierderea unui copil, prieten, vecin și soț pe care nu-l vom uita niciodată. Drum lin spre îngeri Cătălin!"
"Ei sunt eroii, ei sunt soții, tatii, fii, fratii noștri, cei care aseară și-au găsit sfârșitul făcându-și datoria pentru care au fost pregătiți. Ei sunt cei care NU AU PENSII SPECIALE, cei care aseară au plecat sa-și caute colegul dispărut in bezna nopții in timp ce majoritatea dintre noi ne-am ascuns sub pături și ne-am strâns familiile la piept, cei care ne apară pentru ca noi sa putem trai liniștiti și in pace.Dumnezeu sa-i ierte și sa ne aibă pe noi ceilalți in paza Lui. Și sa ne învețe sa prețuim oamenii cu adevarat valoroși din țara asta. Ei sunt adevărații eroi. Oameni simpli, anonimi pentru care a-și risca viața in slujba semenilor lor este un act de devotament și datorie.Așa sa ne ajute Dumnezeu!"
"Dumnezeu sa-i ierte. Asemenea tragedii se întâmplă când zburam cu carcase ruginite vechi de 30 de ani."