Guvernul introduce tichetele valorice pentru bone și menajere

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării în tichete de activităţi casnice cu valoare nominală de 15 lei pentru persoanele fizice care vor desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Parlamentul urmează să se pronunțe asupra propunerii.
„În acest fel se reglementează modul în care persoanele fizice, prestatori casnici fiind, vor putea desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice, valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice fiind de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii”, a declarat Cărbunaru.
El a precizat că proiectul stabileşte în plus că „de aceste tichete pot beneficia şi angajaţii, fie sub formă de primă, fie de bonus, pe lângă salariul de bază stabilit”. „Este un sistem inovator de plată care se introduce în România şi face parte din Componenta 13, Reforme sociale din Planul National de Redresare şi Rezilienţă, respectiv Reforma Introducerea tichetelor de muncă şi formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor
casnici”, a afirmat Cărbunaru.
Proiectul de lege susținut puternic de liberali prevede practic impozitarea românilor care desfășoară „activități casnice” precum curățenie, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie, babbysitting. Noutatea este că persoanele care desfășoară activități casnice fără forme legale de muncă nu vor fi plătite direct cu bani, ci vor primi pentru munca depusă „tichete de activităţi casnice”.
Astfel, dacă vrei să chemi o femeie la curățenie în casă, cumperi de la ANOFM „tichete de activități casnice”, pe care i le oferi persoanei respective. Un tichet are valoarea de 15 lei.Persoana care ți-a făcut curățenie se duce cu acele tichete primite la ANOFM și ANOFM îi dă banii, dar statul retrage contribuțiile și impozitul aferente. Cu alte cuvinte, persoana care a muncit rămâne cu mai puțini bani în mână, pentru că va plăti taxe statului.
Avantajul este că românii care lucrează „la negru” în activități casnice vor benefica astfel de asigurarea în sistemul de asigurări sociale. Potrivit proiectului, tichetele de activități casnice nu vor putea fi transferate altei persoane și pot fi preschimbate în bani în maximum 12 luni de la primirea acestora.
Sursă foto: desteptarea.ro
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

