dobroge.tv

Live

80 de ani de la scufundarea navei Struma în Marea Neagră. Ambasadorul Israelului în România, la ceremonia din Portul Constanţa: ''Trăim într-o societate unde antisemitismul şi xenofobia mai există''

80 de ani de la scufundarea navei Struma în Marea Neagră. Ambasadorul Israelului în România, la ceremonia din Portul Constanţa: ''Trăim într-o societate unde antisemitismul şi xenofobia mai există''
22 februarie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Portul Constanţa a fost astăzi gazda unui eveniment la care a luat parte şi ambasadorul Israelului în România, David Saranga. Astăzi a avut loc o ceremonie de comemorare la 80 de ani de la scufundarea navei “Struma” în Marea Neagră, când şi-au pierdut viaţa 769 de evrei români.

Ceremonia a avut loc la Terminalul Pasageri din Portul Constanţa, fiind prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice civile şi militare.

“Suntem la 80 de ani de la tragedia navei <<Struma>>, unde 769 de evrei şi-au pierdut viaţa. Ei au scăpat, au vrut să meargă în Israel, după pogromul de la Iaşi, după pogromul de la Bucureşti după deportările în Transnistria. Singura salvare pentru ei era Israelul. Din nefericire, nu au ajuns în Israel. Din nefericire, guvernul britanic de atunci a interzis intrarea evreilor în Ţara Sfântă, în Israel. 769 de evrei au fost pe nava respectivă, care era torpilată din partea unui submarin rus. Este obligaţia noastră să ştim ce s-a întâmplat, este obligaţia noastră să ştim şi să cunoaştem această istorie. Astăzi, după 80 de ani, trăim într-o societate unde antisemitismul şi xenofobia mai există. Este obligaţia noastră să ne amintim, este obligaţia noastră să ştim istoria fiindcă dacă vrem să construim un viitor mai bun, dacă vrem un loc mai sigur pentru copiii noştri trebuie să nu acceptăm acest fenomen al antisemitismului”, a declarat  ambasadorul Israelului în România.

Forţele Navale Române au precizat că „Struma” a fost ultimul vas cu emigranţi români evrei care a părăsit portul Constanţa în anul 1941, precizând că drama pasagerilor săi este elocventă pentru condiţiile în care se desfăşurau transporturile de emigranţi în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

La data de 12 decembrie 1941, „Struma” a ieşit din portul Constanţa, cu 770 de emigranţi evrei români la bord (dintre care 100 copii), cu destinaţia Istanbul, unde pasagerii urmau să primească vize pentru a merge mai departe. Ei erau veniţi de pe tot teritoriul României şi erau decişi să-şi părăsească locurile natale şi să renunţe la cetăţenia română, pentru a-şi salva viaţa.

Câteva zile mai târziu, la data de 16 decembrie 1941, „Struma” a ancorat în micul port turcesc Buyukdere, la 3 mile Nord de Bosfor. Pasagerilor nu li s-a permis să coboare de la bordul navei, iar nava a fost pusă în carantină, pe o perioadă care s-a prelungit 9 săptămâni. În seara de 23 februarie 1942, autorităţile portuare au dispus trimiterea vasului înapoi, în Marea Neagră, pentru a reveni în România.

“Tragicul destin al navei <<Struma>> a făcut ca a doua zi, la 24 februarie 1942, vasul să se scufunde şi să ia cu el, în adâncurile îngheţate ale Mării Negre, peste 760 de români evrei. Soarta a făcut ca să fie un singur supravieţuitor, un tânăr, pe nume David Stoliar, din Bucureşti, datorită căruia opinia publică a aflat multe dintre dramele care au avut loc atunci, la bord”, au precizat Forţele Navale Române.

Sursă foto: Constanta Port Facebook

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233