Preţurile RCA ar putea fi plafonate 6 luni. Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu a anunţat, vineri, că a decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în urma dialogului cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni.
”Ministerul Finanţelor continuã mãsurile de protejare a populaţiei şi mediului de afaceri şi propune prin proiect de hotãrâre de guvern, elaborat în colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiarã, limitarea temporarã, pentru 6 luni, a tarifelor de primã de asigurare RCA practicate de asigurãtori. Mãsura este necesarã pentru stabilitatea pieţei şi pentru diminuarea efectelor scumpirii poliţelor RCA, ca urmare a recentei ieşiri de pe piaţã a celui mai mare asigurator în domeniu”, a transmis, vineri, Ministerul de Finanţe, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, prin proiect se propune o diferenţiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice şi cele juridice.
”Legiuitorul a luat mãsura ţinând cont atât de diferenţa de putere de cumpãrare între cele douã categorii, cât şi de factorul de risc al fiecãreia”, a mai transmis MInisterul de FInanţe.
Pentru persoanele
fizice, limitarea tarifului maximal este justificatã prin plafonarea la nivelul tarifului de referinţã publicat de cãtre ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adicã tariful de referinţã publicat de ASF înmulţit cu factorul N. În aceastã situaţie, asiguraţii nu vor mai fi nevoiţi sã apeleze la acest mecanism şi îşi vor putea alege asigurãtorul RCA fãrã întârziere.
Tarifele de primã maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daunã al asiguratului, societãţile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadreazã acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asiguraţi se aflã în clase de bonus şi restul în clase de malus.
”Aceastã soluţie temporarã vine în sprijinul tuturor categoriilor de asiguraţi, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurãri şi poate contribui la o mai bunã funcţionare a acesteia pânã la momentul la care portofoliul de asiguraţi ai Societãţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este preluat de alţi asigurãtori din domeniu”, a mai precizat Ministerul de Finanţe.
Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul MF la rubrica Transparenţã decizionalã.
Sursă foto: playtech.ro
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
-Stadion-de-18.000-de-locuri-în-Constanța.-Primăria-pregătește-„terenul”-(1).jpg)
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion

Ce se întâmplă cu festivalul NEVERSEA? Organizatorii au semnat un protocol cu Primăria Capitalei

Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța!
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Olanda, descoperit de poliţiştii de frontieră în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea
Aprovizionare cu marfă în Constanța: orele stabilite pentru vehiculele de peste 3,5 tone
Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța va fi modernizată: contractul de execuție a fost semnat
Ziua Porților Deschise la Gruparea Mobilă Constanța
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

