dobroge.tv

Live

Patronii de pe litoral se plâng din nou de plajele lărgite din Mamaia. ''Staţiunea a pierdut cei mai mulți turiști și va pierde anul acesta și mai mulți''

18 februarie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Patronii de pe litoral se plâng din nou de plajele lărgite din Mamaia și Mamaia-Nord. Ei nu au voie nici anul acesta să pună pe noile porțiuni șezlonguri sau beach baruri și nici să facă vreun comerț. Vara trecută turiştii s-au arătat nemulțimiți de faptul că erau nevoiți să parcugă un drum prea lung pentru o baie în mare. Alții au renunțat la ideea de șezlong și au mers cu cearșaful numai pentru a fi mai aproape de mal. Ultima speranță a administratorile de plaje este o Ordonanță de Urgență prin care să se acorde o derogare măcar pentru acest sezon estival.

Imaginile cu turiştii care îşi duc şezlonguri luate din hotel până la malul mării, le vom vedea din nou în toate staţiunile. Pe kilometri întregi din Mamaia şi Mamaia Nord plajele s-au lărgit chiar şi cu 150 de metri faţă de zona de promenadă. Şi pentru că s-au cheltuit banii europeni, operatorii de plaje nu au voie să desfășoare activităţi comerciale generatoare de profit. Sezonul estival bate la uşă, iar aceștia sunt disperaţi.

“Deocamdată lucrurile stau exact ca anul trecut. Şi noi trebuie s-avem timp să ne organizăm, agentiile de turism trebuie să aiba timpul de a organiza pachete, etc, etc", a declarat Roberto Tortora, administrator plajă.

“Stațiunea Mamaia este cea vizată pentru că este cea care a pierdut cei mai mulți turiști și va pierde anul acesta și mai mulți turiști. De ce? Pentru că anul acesta se vor vedea repercusiunile experiențelor nefaste trăite de turiștii din Mamaia în anul care a trecut", a declarat Corina Martin, agent de turism.

Pentru ca plajele lărgite să poată fi închiriate ar trebui ca Ministerul Mediului să pună legislaţia la punct. Nisipul trebuie să fie cadastrat, intabulat şi după aceea să lanseze un concurs naţional pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal - pe scurt un PUZ al plajelor maritime.

“Noi am intabulat, am cadastrat, am întocmit toate documentațiile, avem număr de Carte Funciară și am trimis documentația la Bucrești pentru a intra în patrimoniul statului. Față de anul trecut nu s-a schimbat nimic. Ne trebuie acel PUZ. Fără acel PUZ nu poți închiria plajă", a declarat Paul Cononov, director Apele Române Dobrogea-Litoral.

Dar Ministerul Mediului nu se grăbeşte. Ar trebui să schimbe legislaţia naţională în ceea ce priveşte plajele, astfel încât investitorii în turism să poată licita cât mai curând noile suprafeţe de nisip aflate lângă mare.

“Apele Române trebuie să obțină o derogare de la legislația actuală, care să permită atribuirea sectoarelor noi către operatorii de plaje deja existenți. Derogarea de la lege se poate face și printr-o Ordonanță de Urgență", a declarat Octavian Diamandescu, avocatul operatorilor de plaje.

Operatorii de plaje sunt cu atât mai supărați cu cât de fiecare dată când s-au întâlnit cu autoritățile de la București li s-a promis că vor fi consultați atunci când vor fi elaborate noi acte normative. Lucru care însă nu s-a întâmplat. Sezonul estival se va deschide oficial la 1 mai.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233