Scandalul banilor pe fondul școlii continuă. Inspectoratul Școlar Județean Constanța face verificări la toate şcolile din județ
Scandalul banilor pe fondul școlii continuă. Inspectoratul Școlar Județean Constanța a luat decizia de a face verificări la toate unitățile de învățământ din județ. Directorii de școli și grădinițe trebuie să prezinte detaliat situația veniturilor pe care le-au încasat în ultimii trei ani.
„Fondul școlii este ilegal? Nici nu știam asta până acum având în vedere că eu toți anii de liceu am cotizat. Mai mult decât atât, ni se cerea și fondul clasei, care însemnau alți bani”, a spus Ștefania, o studentă.
Aceasta este afirmația unei foste eleve al unui liceu bine cotat din orașul nostru. Părinţii scoteau din buzunare zeci de lei lunar încă de când copiii intrau la grădiniţă. Fie că se cerea fondul şcolii, fie că era nevoie de modernizarea clasei în care îşi petrecea copilul timpul, bugetul familiei era afectat. Acum, unii adulți susțin că nu li se mai cer deloc bani la școală.
Cu toate acestea, practica de a colecta diverse sume de bani pentru anumite probleme este încă de actualitate. Fapt demonstrat de Asociația Elevilor din Constanța care și-a propus să scoată la iveală cât mai multe cazuri. Unul recent a avut loc în urmă cu două săptămâni, atunci când directorul unui liceu din Mangalia a fost demis pentru colectarea banilor pentru xerox. Inspectoratul Școlar Județean Constanța a luat decizia de a face verificări la toate unitățile de învățământ din județ.
„Este o verificare pe care o facem la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa prin compartimentul contabilitate şi prin departamentul auditori, ne interesează să verificăm în primul rând ultimii trei ani bugetari raportat la nivelul veniturilor”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general IŞJ Constanța.
În urma acestor verificări, este posibil să se identifice probleme și la alte unități de învățământ, susțin reprezentanții Inspectoratului
Școlar.
„În mod esențial ne interesează ca acest fenomen să fie stopat și directorii unităților de învățământ să înțeleagă faptul că orice abatere trebuie să fie în primul rând luată la cunoștință, în al doilea rând trebuie adusă în limitele legale”, a precizat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general IŞJ Constanța.
Deși este o bătaie de cap în plus, directorii nu au altceva de făcut decât să se conformeze.
„Evidența acestor venituri și a cheltuielilor oricum este ținută la contabilitate anual, nu știm încă în ce format ni se cer aceste date, dar chiar acum contabilitatea lucrează la această situație”, a declarat prof. Claudia Niţu, director Colegiul Tehnic Energetic.
Tăvălugul reclamațiilor s-a rostogolit săptămâna trecută cu acuzații asupra mai multor unități de învățământ din oraș. Asociația Elevilor din Constanța critică colectarea fondului clasei la Liceul Teoretic Ovidius Constanța și a făcut public o chitanță doveditoare a colectării de fonduri pentru xerox în mod ilegal.
„În continuare investigăm cazul de la liceul Ovidius pentru a descoperi și alte documente similare. Până acum am publicat o singură chitanță și odată ce vom primi și alte documente, le vom publica. În continuare avem un formular public, unde elevii ne pot transmite neregulile sau colectarea de fondul școlii de la ei din liceu”, a spus Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor Constanța.
Reamintim că, strângerea fondului școlii sau al clasei sunt interzise. Cei care, însă, vor încălca legea riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.