Cinci șalupe maritime de intervenție rapidă au intrat în flota Gărzii de Coastă. Ministrul Lucian Bode, prezent la Constanța la înmânarea pavilionului. FOTO/ VIDEO
Cinci șalupe maritime de intervenție de mare viteză au intrat în flota Gărzii de Coastă. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, prezent miercuri, 9 februarie, la Constanța la înmânarea pavilionului.
La ceremonialul de intrare în flotă, precum și la cel de înmânare a pavilionului navei participă și Prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa, chestor Adrian Glugă, şeful IPJ Constanţa, col. Cristian Amarandei, șeful ISU Dobrogea, dar şi chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI. Evenimentul se desfășoară în Portul Constanța, în Dana 0, la sediul Grupului de Nave din cadrul Gărzii de Coastă.
Navele au fost construite în Finlanda în cursul anului trecut special pentru Poliția de Frontieră și vor intra la Grupul de Nave Constanța, GN Mangalia și GN Sulina.
„Asistăm astăzi la concretizarea unui proiect cu impact major în activitatea Gărzii de Coastă, derulat de către Poliția de Frontieră, în cadrul Programului Național aferent Fondului pentru Securitate Internă. Proiectul finanțat din fonduri externe, nerambursabile, în valoare de aproximativ șapte milioane de euro, aduce în dotarea Gărzii de Coastă cinci șalupe maritime performante de ultimă generație, cu dotări moderne, care vor contribui la eficientizarea cooperării operaționale în cadrul operațiunilor comune FrontEx la care participă Poliția de Frontieră.
Această achiziție se adaugă proiectelor materializare anul trecut, în urma cărora, în dotarea Poliției de Frontieră, a Gărzii de Coastă, au intrat două nave maritime de patrulare, cinci șalupe de supraveghere frontieră, dar și un sistem complex de tip dronă, de monitorizare a spațiului aerian și terestru, destinat inspectării zonei de coastă a Mării Negre”, a declarat ministrul Lucian Bode.
Referitor la sistemul de tip dronă, ministrul a afirmat că FrontEx a aprobat ca începând cu 1 martie 2022, operațiunea să fie reluată pentru următoarele nouă luni.
„Aceste proiecte vor contribui la îndeplinirea cu succes a obiectivelor asumate, la monitorizarea frontierelor și la oferirea de noi servicii cu valoare adăugată pentru diferite contexte operaționale (...) Aceste cinci mijloace de mobilitate navală vor contribui la atingerea obiectivelor instituționale asumate de către Poliția de Frontieră, care vizează asigurarea unui înalt nivel de supraveghere și control al frontierelor transfrontaliere. Vreau să subliniez faptul că astfel de inițiative de dotare au un scop foarte precis. Ele fac parte din efortul instituțional constant de a crește capacitatea de reacție și răspuns a Poliției de Frontieră în demersul de a limita aceste fenomene care reprezintă riscuri și amenințări, cu potențial de a afecta interesele de securitate ale statului român”, a mai transmis ministrul Afacerilor Interne.
Ministrul a transmis că are încredere în forța și capacitatea Poliției de Frontieră de a se moderniza și de a face față provocărilor vremurilor pe care le traversăm.
„Vă felicit pentru munca și efortul depus pentru consolidarea capacităților de supraveghere și control a frontierei de stat și vă încurajez să vă dezvoltați și să vă perfecționați continuu pentru a confirma și pe mai departe valoarea acestei structuri esențiale în arhitectura națională de siguranță și securitate a statului român”, a mai declarat Bode.
Lucian Bode a mai menționat să sporirea capacității instituției și întărirea securității frontierelor României sunt linii prioritare de acțiune pentru MAI.
Sursă foto: Dobrogea TV