Blocul care a ars nu mai este păzit în permanență de echipaje de poliție. Locatarii se tem că bunurile le vor fi furate
Locatarii blocului din cartierul Km 4-5 care a luat foc în luna decembrie nu se pot întoarce nici acum în apartamentele lor și se tem că bunurile le vor fi furate. Și asta pentru că echipajele de poliție care îl păzeau 24 h din 24 au fost retrase. Oamenii sunt îngrijorați pentru că în interiorul casei mai au diferite obiecte pe care nu au apucat să le strângă. După aproape două luni de la incendiu, clădirea încă nu a fost reabilitată, iar locatarii stau fie la rude sau prieteni, fie în altă parte.
În fiecare dimineaţă, la blocul ars sosesc maşini cu muncitori şi cu materiale de construcţii. E mult de muncă şi renovarea avansează greu. Faţada clădirii a fost acoperită cu schele pentru a fi refăcută izolaţia şi tencuiala.
Încă sunt multe balcoane deschise iar unele apartamente nu au geamuri. Oamenii se tem că hoții ar putea urca pe schele și ar putea intra foarte ușor în case. După incendiul din decembrie anul trecut, paza a fost asigurată de poliție, iar după terminarea cercetării la fața locului blocul a fost păzit tot timpul de o maşină a Poliției Locale.
Reporter: Ați mai văzut-o ?
Locatar: Azi, nu. Ieri și azi n-am văzut-o. Au plecat.
Reporter: E bine, e rău?
Locatar: E nasol, dar o să ne punem ușă cât mai repede.
„Prezența unei mașini de Poliție, chiar și Poliție Locală, ne dă un sentiment de siguranță și bănuiesc că cei care vor să intre prin efracție, au o oarecare reținere”, spune un locatar.
O parte dintre locatari sunt speriați pentru că nu au mai văzut mașina poliției locale care le păzea de obicei clădirea, motiv pentru care marți s-au întors în apartamentele lor pentru a-și strânge lucrurile rămase.
„Am mutat tot ce-a fost în apartament pentru că trebuie să-l remediez. Sunt stresat, sunt obosit, m-am săturat. Sunt venit din concediu ca să muncesc, să car tot felul de bunuri din casă”, spune un locatar.
„Nu e normal, ar trebui să stea aici până se termină tot și după aia ar putea să plece, ca să intre lumea, că vă dați seama dacă o să audă, o să încerce”, spune o locatară.
„Ne simțeam și noi in siguranță. Așa.. aici nu poți să stai. E frig, e întuneric, nu ai lumină, nu ai nimic”, spune un locatar.
Acum, imobilul nu mai este supravegheat, cel puțin nu în permanență. Polițiștii locali doar vor patrula în zonă.
„Poliția Locală pentru a asigura ordinea și liniștea publică în tot cartierul va patrula frecvent, aproape din oră în oră”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
În prezent, în apartamente nu este curent electric, trebuie schimbate contoarele și siguranțele pe casa scării, iar lucrările vor mai dura. În acest condiții oamenii nu s-au putut muta nici acum în imobil.
„Am tras cablurile de curent electric, încă mai așteptăm iluminatu în parare, iluminatul pe scară, plus liftul și tot ce ține de partea electrică, mentenanță”, spune un locatar.
„Preconizez în septembrie să pot să mă mut înapoi. O să am un șantier în casă, vă dați seama. Trebuie să repar pereții. Pereții sunt stricați, am fisuri în pereți, parchetul nu mai este la culoare”, spune un locatar.
„Ar trebui să decurgă mai repede ca să fim de sărbători, de Paște acasă. Că venim mereu aici, dar nu putem să facem nimic că este frig”, spune o locatară.
Incendiul din acum două luni a distrus 35 de apartamente, 37 de mașini și a lăsat pe drumuri, în prag de sărbători, sute de oameni. Totul a pornit de la o joacă periculoasă a unor copii. Unul dintre ei, un minor de 15 ani, se află în arest la domiciliu.