Avertisment pentru românii interesaţi să investească în criptomonede. ''Dacă o ofertă din online pare prea bună ca să fie adevărată, verificaţi existenţa acestei promoţii''
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a lansat un avertisment cu privire la paginile false de social media care distribuie atacuri de tip phishing/scam ce au ca ţintă utilizatorii interesaţi să investească în criptomonede.
”Site-ul respectiv copiază identitatea vizuală a #Tesla, pentru a convinge potenţialele victime să ofere date cu caracter personal sau financiar, sub pretextul că pot achiziţiona criptomonede lansate de populara companie americană. De obicei, astfel de atacuri de tip phishing sunt lansate pe social media, prin postări sponsorizate (pe Facebook, Twitter, Instagram sau Google). În acest caz, atacatorii folosesc imaginea companiei americane şi a celebrului Elon Musk pentru a pretinde că Tesla a lansat o nouă criptomonedă, tocmai pentru că acesta din urmă este extrem de vocal pe subiectul crypto”, a mai transmis instituţia.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică arată că infractorii ciberentici încearcă să profite de această asociere logică, pentru a pretinde că Tesla a lansat o monedă şi că va fi o investiţie bună.
”Din păcate pentru cei care cad în plasa infractorilor cibernetici, este vorba despre o capcană. Mai mult, fiind în faza premergătoare lansării oficiale, utilizatorul ar trebui să se grăbească pentru a putea achiziţiona monede la un preţ preferenţial. Dacă o ofertă din online pare prea bună ca să fie
adevărată, verificaţi existenţa acestei promoţii pe canalele oficiale ale companiei respective! La o scurtă analiză se poate observa, de exemplu, că domeniul presale-ico[.]com nu aparţine celor de la Tesla şi a fost înregistrat acum câteva zile (5 februarie)”,a mai transmis Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
Mai multe recomandări transmise de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică:
- Fiţi atenţi la corectitudinea gramaticală şi de exprimare a textului! Eventuale erori flagrante pot fi un indiciu că este vorba despre un posibil atac.
- Evitaţi furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales dacă vi se promite un câştig rapid!
- Raportaţi astfel de pagini care propagă concursuri, promoţii false sau oportunităţi ireale de câştig. Mai multe raportări într-un timp scurt către reţeaua socială în cauză pot duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conţinut fraudulos.
- Dacă aţi oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luaţi imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului şi monitorizarea tranzacţiilor din cont! Dacă aţi suferit pagube materiale, va trebui să depuneţi o plângere la Poliţia Română
Sursă foto: Facebook/ DNSC