CONSTANŢA. Lacul Tăbăcăriei, sufocat de gunoaie şi de indiferenţa autorităţilor! Lacul a devenit un adevărat focar de infecție
Lacul Tăbăcăriei, care ar fi trebuit să fie o oază de liniște pentru constănțeni și turiști, a devenit un adevărat focar de infecție. Păsări moarte, gunoaie de tot felul și resturi vegetale plutesc pe luciul apei spre dezamăgirea celor care se plimbă în zonă. Iar autoritățile sunt legate de mâini. Administrația Bazinală Dobrogea Litoral nu mai poate igieniza lacul și așteaptă ajutor de la Guvern.
Ana locuiește în străinătate de câțiva ani. S-a întos acasă, în Constanța, la rude, pentru câteva zile. Marți a vrut să facă o plimbare prin parcul Tăbăcărie, să admire peisajul. A fost dezamăgită de ceea ce a găsit. Când s-a apropiat de lac a avut un șoc vizual: este plin de gunoaie de tot felul și păsări moarte, cel mai probabil din cauza deșeurilor strânse pe luciul apei. Un adevărat focar de infecție!
Mult mai dezamăgiți de felul în care a ajuns să arate un loc ce ar trebui să fie atracție pentru turiști sunt constănțenii care locuiesc în apropiere de parcul Tăbăcărie.
Lacul nu numai că arată urât, însă situația degrandantă în care a ajuns...se simte în aer. Gunoaiele strânse pe luciul apei, iar, din păcate, oficial, nu se poate interveni pentru igienizare.
Oamenii speră că situația va fi rezolvată și că serile de promenadă pe malul lacului vor redeveni o adevărată plăcere. Mai au, însă, de așteptat. Oficial, în prezent, nu are cine să curețe lacul Tăbăcăriei. Și nici pe celelalte din Dobrogea. În urma unui proces, lacurile au fost trecute de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Iar exploatarea lor și, implicit curățarea, încă nu sunt reglementate. Chiar dacă legal nu le mai este permis, angajații ABADL au mai igienizat, cât de cât, Lacul Tăbăcăriei, pentru a ține situația sub control.
Directorul ABADL susține că le-a solicitat autorităților naționale să ia măsuri pentru ca lacurile din Dobrogea să reintre în administrarea instituției. O hotărâre de Guvern în acest sens ar putea fi soluția salvatoare. Până atunci, constănțenii și turiștii trebuie să suporte priveliștea dezolantă și mirosul îngrozitor.