Constănțenii care vor merge la teatru ar putea avea parte de o experiență inedită. Municipalitatea vrea să pună în valoare zidul cetății Tomis, descoperit sub clădire
Descoperire impresionantă la Constanța. Zidul cetăţii Tomis a fost găsit distrus şi îngropat sub foaierul Teatrului de Stat. Constructorii de acum un secol au turnat fundaţia peste vestigiile milenare, din epoca Imperiului Roman. Acum, arheologii caută soluţii să-l scoată la lumină şi să-l redea vizitatorilor. Fostul teatru Fantasio, se afla în plin proces de reabilitare și modernizare.
Teatrul Fantasio a fost ridicat în anul 1927 de un filantrop constănțean de origine greacă. Pe atunci, constructorii nu au ținut cont de vechiul zid roman. În prezent, în timpul lucrărilor de reabilitare, muncitorii au descoperit bucăți de piatră din vechiul zid al cetății Tomis.
„Se poate observa cum zidurile teatrului construite în anii `20, au călcat efectiv pe traseul zidului antic și în anumite porțiuni chiar a fost distrus în acea perioadă. Însă, cele mai importante distrugeri ale zidului au loc înainte de construcția teatrului. E vorba de procedurile standard de mantelare la care sunt supuse zidurile antice, începând din epoca post antică, epocă medievală, turcească și chiar din epocă modernă”, a declarat dr. Constantin Băjenaru, arheolog.
Aceasta este o bucată descoperită sub Teatrul Fantasio. Arheologii spun că din aceasta au fost extrase mai multe bucăți, iar acum fac cercetări.
Când muncitorii au decopertat podeaua teatrului, bucată cu bucată, surprizele au început să iasă la lumină. Nu doar vechii constructori s-au folosit de zidul pe care l-au găsit, dar şi romanii au făcut asta, pe vremea lor.
Fostul zid de incintă are o lungime de 5-6 metri, dar nu s-a păstrat integral. A fost distrus în mare parte, de construcția teatrului.
„Toate aceste descoperiri vor fi conservate și puse în valoare, iar la finalul proiectului, persoanele care vor veni să se bucure de spectacolele de teatru se vor bucura și de această moștenire arheologică într-o frumoasă îmbinare a trecutului nostru istoric și a prezentului cultural”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
„Mi se pare o idee foarte bună ca publicul care vine la spectacole, cu această ocazie să poată să aibă și experiența vizitării și vizionării unor vestigii arheologice”, a declarat Erwin Șimșensohn, director Teatru de Stat Constanța.
Specialiștii consideră că descoperirea arheologică din foaierul Teatrului de Stat ar trebui acoperită cu un planșeu de sticlă, frumos luminat și inscripționat, care ar putea fi vizitat de către doritori. De asemenea, lucrările de reabilitare sunt programate să aibă loc până la sfârșitul acestui an, iar valoarea proiectului este de aproape 5 milioane de lei.