Nemulțumiți de lucrările de pe plajă, locuitorii din Corbu au inițiat o petiție: „La ce asistăm? La un dezastru. O oază de liniște își trăiește sfârșitul”
Sute de oameni au semnat petiţia privind „Stoparea construcției de pe plaja Corbu și readucerea terenului la starea inițială”. Locuitorii au rămas surprinși de investiție și promit că vor încerca prin toate mijloacele posibile să o blocheze. În acest moment, pe plaja Corbu muncitorii ridică de zor ansambluri rezidențiale și vile de lux, chiar lângă mal. De la vară, aceasta va deveni o altă stațiune comercială, iar farmecul zonei va fi pierdut printre blocuri, mașini și localuri exclusiviste.
Pe nisipul plajei din Corbu, în zona rezervației biosferei Deltei Dunării, au început să se înalțe diferite construcții. Motiv pentru care, cei care locuiesc în localitatea constănțeană Corbu au inițiat o petiție. Aceștia vor să stopeze astfel lucrările și să readucă terenul la starea inițială. Până acum au fost strânse 148 de semnături.
„La ce asistăm? La un dezastru. O oază de liniște își trăiește sfârșitul, zgomotul utilajelor grele alungă viețuitoarele, roțile distrug vegetația într-o deplină legalitate care încalcă normalitatea sau ce înțelegem noi prin normalitate, cei care avem încredere în justiție și în legi. Deși, conform prevederilor legislative, în zonele protejate nu sunt permise construcții care afectează habitatul, investitorul a obținut toate avizele pentru ridicarea complexului turistic.”, se arată în petiția online.
Construcțiile aparțin aceluiași investitor care a luat aviz de construire inclusiv de la primăria comunei Corbu dar şi de la Administraţia Deltei Dunării.
„În spatele meu se va construi un complex de vile, P+1, în baza autorizației de construcție pe care-a dat-o vechea administrație a comunei Corbu, în luna iunie 2020. Autorizația de construcție nu se poate da dacă nu sunt acele avize care se trec în certificatul de urbanism”, a declarat Vasile Halici, viceprimar comuna Corbu.
„Zona respectivă, pe care se desfășoară proiectul, se suprapune parțial cu teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării. ARBDD-ul a avizat proiectul respectiv în anul 2020”, a declarat Atena Groza, guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării.
Zona costieră Corbu face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și are statut de „Site Natura 2000″. Legea spune că, în aceste locuri protejate, construcțiile care afectează habitatul nu sunt permise.
„Plaja Corbu și zona Corbu-Vadu fiind la limita inferioară Rezervației Biosferei Delta Dunării sunt și zone preferate și cu o biodiversitate foarte mare. Această biodiversitate va dispărea atunci când vor apărea construcțiile, vilele care se preconizează a fi construite aproape de plajă”, a declarat Cosmin Bârzan, activist de mediu.
De cealaltă parte, reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării spun că nu vor fi afectate viețuitoarele din zonă.
„Din documentele care au stat la baza avizului reieșea că prin construcția respectivă nu va fi un impact semnificativ asupra speciilor și habitatelor din zona”, a mai declarat Atena Groza, guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării.
Plaja de la Corbu se va transforma începând cu această vară într-o stațiune comercială. Afaceriștii au știut să profite de virginitatea locurilor și de nevoia oamenilor de a se relaxa într-o zonă care nu este încă aglomerată și au semnat proiect după proiect pentru diferite construcții.