IPS Teodosie, forţat să se pensioneze de la catedra Facultăţii de Teologie. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Galați
Arhiepiscopul Tomisului, în vârstă de 67 de ani, este obligat de instanţă să se pensioneze de la catedra Facultăţii de Teologie a Universităţii Ovidius din Constanţa, unde predă de 20 de ani.
Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Galați, care au avut de soluționat recursul pe care Înaltul Prelat l-a formulat împotriva deciziei Tribunalului Constanța.
Minuta ședinței de la Curtea de Apel Galați:
„Solutia pe scurt: Respinge excepţia nulităţii cererii de recurs invocată de intimată. Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, 01.02.2022, soluţia urmând a fi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre 75/2022 01.02.2022”
ÎPS Teodosie a împlinit 65 de ani pe 12 decembrie 2020 şi ceruse Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) prelungirea calităţii de profesor titular până la finalul anului universitar 2020/2021, lucru care s-a şi întâmplat. Vara trecută, Teodosie Petrescu a cerut o nouă prelungire a calităţii sale de profesor titular şi pentru anul şcolar 2021/2022, dar Universitatea i-a refuzat cererea.
„ (1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanţelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar”, se prevede în articolul 289, alineatele 1 şi 6 din Legea Învăţământului (Legea 1/2011). În baza acestui articol de lege, Senatul UOC a adoptat o decizie în luna iulie 2021 prin care a decis că în absenţa metodologiei prevăzute Legea 1/2011 …, nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menţinerea calităţii de titular după vârsta pensionării”.
Procesul, strămutat la Galați
Potrivit Adevărul, la începutul lunii octombrie 2021, ÎPS Teodosie a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să strămute dosarul de la Constanţa la Curtea de Apel Galaţi. Acesta şi-a motivat solicitarea prin faptul că deţine calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, Universitatea Ovidius este cea mai importantă universitate de pe teritoriul Curţii de Apel Constanţa, iar procesul se desfăşoară „sub presiunea presei locale”.
Ierarhul a susţinut şi că o parte dintre magistraţii din Constanţa predau în cadrul Universităţii Ovidius. Teodosie a dat şi un exemplu, arătând faptul că judecătoarea fondului, care i-a respins cererea, are soţul angajat ca lector la universitate.
„Mai mult, este de notorietate că, în Constanţa, Universitatea Ovidius, de ani buni, câştigă toate procesele proprii la nivelul instanţelor constănţene, strategia de apărare fiind concepută şi redactată cu sprijinul cadrelor didactice de la Facultatea de Drept, sens în care sunt relevante relaţiile de colaborare ale magistraţilor care sunt şi membri ai comunităţii universitare”, susţinea Teodosie.
ÎPS Teodosie a condus Şcoala de Teologie de la Constanţa, o instituţie unde CNATDCU a anulat două teze de doctorat din cauza plagiatului, iar 15 teze au fost invalidate. Chiar Patriarhia Română l-a criticat pe ierarh pentru problemele de la şcoala doctorală pe care a condus-o până în vara anului 2021.
Însă acest lucru nu înseamnă că nu poate preda la alte univeristăţi din ţară, unde sunt acceptați profesori de peste 65 de ani, scrie Observator News.
Sursă foto: Radio Dobrogea