dobroge.tv

Live

Testele de salivă ar putea fi scoase din școli. Constănțenii au păreri împărțite: „Ar fi trebuit să se dea la cerere”

01 februarie 2022
Publicitate

Testele de salivă ar putea fi eliminate din școli. Este propunerea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat care a cerut ieri analizarea impactului acestora în unitățile de învățământ. Autoritățile se gândesc să scoată din școli testele pe bază de salivă, având în vedere că multe dintre ele au dat rezultate false. În aceste condiții, este posibil să fie folosite doar testele rapide cu prelevare din nas sau gât, pe care părinții le-au refuzat în primă fază.

Testele rapide pe bază de salivă au fost distribuite în unitățile de învățământ începând cu primele zile ale lunii decembrie. Două luni mai târziu, se ia în considerare posibilitatea de a fi eliminate din școli și grădinițe. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat luni că specialiştii în epidemiologie, alături de cei de la ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, urmează să analizeze impactul utilizării acestora.

Se va decide dacă au într-adevăr o valoare adăugată sau nu. Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să ajungem să decidem să le oprim”, a declarat Raed Arafat, șef DSU.

Unele cadre didactice sunt de părere că aceste teste livrate prin școli nu sunt chiar o necesitate și că această responsabilitate trebuie să fie în primul rând a familiei. Cu toate acestea, testele au ajutat la depistarea unora dintre cazuri. De pildă, la acest moment la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța învață în mediul online patru clase de la gimnaziu și două de liceu.

O mare eficiență nu am constatat, însă au fost utile mai ales la elevii mai mici, acolo unde implicarea familiei a fost mult mai atentă și unde au fost destule cazuri depistate. S-a pornit în depistarea lor tocmai datorită rezultatului pozitiv al testelor”, a declarat prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanţa.

Părerile părinților sunt împărțite. Unii dintre ei susțin că le-au făcut copiilor teste potrivit programului stabilit de autorități, că acestea sunt eficiente și importante pentru menținerea școlilor deschise.

Sunt utile pentru că în rutina noastră de zi cu zi nu cred că avem timp să ajungem la farmacie, să facem testele astea, adică nu suntem atât de conștiincioși. Faptul că le primim și ni se solicită din partea cadrelor să facem această verificare, noi personal o facem”, spune o mămică.

Sunt și constănțeni care sunt de părere că aceste teste trebuiau distribuite la cererea părinților.

Părerea mea este că ar fi trebuit să se dea la cerere pentru că de exemplu, eu cu toate că consideram că nu trebuia să i le fac, le-am făcut”, spune un tătic.

Pentru că nu sunt utile. Sunt niște bani aruncați la gard”, spune o bunică.

La acest moment, testele au fost distribuite pentru încă două săptămâni, urmând apoi să se ia o decizie dacă vor fi sau nu eliminate din unitățile de învățământ.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233