Măicuțele de la Mănăstirea Colilia din Cogealac au așteptat 15 ani să aibă curent electric, iar acum au primit o factură uriașă la energie
Timp de 15 ani măicuţele de la Mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac au aşteptat să ajungă curentul electric și la ele în gospodărie. Însă, când au văzut primele facturi, au rămas șocate. Pentru un frigider, maşina de spălat, o ladă frigorifică şi un fier de călcat compania de electricitate le-a facturat 41.000 kw, adică 30.000 de lei. Au scos totul din priza însă, contoarul încă se-nvârteşte, spun măicuțele care s-au plâns chiar și la Arhiepiscopia Tomisului.
Departe în pustietate, la kilometri buni de orice sat, se află Mănăstirea Colilia. 17 maici trăiesc aici de 15 ani şi în tot acest timp s-au descurcat cum au putut. De la şoseaua prinicpală şi până la poarta lor sunt cel puţin doi kilometri, şi când au tras curent, anul trecut în octombrie, s-au bucurat nespus de mult. Acum au venit facturile.
„Consumul nostru este de 4.000 de kw, deci 2.000 de kw pe lună. Este factură pe două luni, octombrie și noiembrie. Iar cea pe decembrie care a venit acum câteva zile este de 14.000. Și în total am 40.000 de kw. 41.000 de kw”, a declarat maica stareță Rafaela, Mănăstirea Colilia.
Pe factura de curent electric apar două tipuri de energie: Energia Activă adică cea utilă, pe care o consumă aparatele electrocasnice şi Energia Reactivă, cea care stă în cabluri şi în transformatoare.
„Consumatori casnici avem frigider, ladă frigorifică, mașină de spălat, fier de călcat. Cam asta. Și becuri”, a declarat maica Teodosia, Mănăstirea Colilia.
„Ne-au spus că datorită cablului care este de lungime foarte mare, de doi kilometri, este o energie care se duce și se întoarce de la șosea, de la rețeaua națională, până la transformatorul nostru. Se duce, se întoarce. Nu produce nimic în câmpul acesta. Chiar dacă scoatem toți consumatorii din priză, acea energie reactivă oricum se contorizează”, a mai declarat maica stareță Rafaela, Mănăstirea Colilia.
Măicuţele s-au plâns şi la Arhiepiscopia Tomisului, unde au căutat ajutor.
„Considerăm că la mijloc de o eroare tehnică de proiectare. De aceea, împreună cu reprezentanții ENEL am îndrumat-o pe maica stareță să facă diligențele necesare pentru a se rezolva rapid această situație”, a declarat preot Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului.
Măicuţele spun că dacă ar fi știut de la început diferența de cost între energia activă și cea reactivă s-ar fi gândit de două ori înainte de a se racorda la rețeaua de curent electric. Stareța a făcut plângeri la diferite instituții dar nu știe ce șanse are să scape de aceste facturi uriașe.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
-Stadion-de-18.000-de-locuri-în-Constanța.-Primăria-pregătește-„terenul”-(1).jpg)
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion

Ce se întâmplă cu festivalul NEVERSEA? Organizatorii au semnat un protocol cu Primăria Capitalei

Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța!
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Olanda, descoperit de poliţiştii de frontieră în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea
Aprovizionare cu marfă în Constanța: orele stabilite pentru vehiculele de peste 3,5 tone
Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța va fi modernizată: contractul de execuție a fost semnat
Ziua Porților Deschise la Gruparea Mobilă Constanța
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

