Colţ de rai, distrus de mâna omului. Cartier de lux, ridicat pe plaja sălbatică de la Corbu: ''Cum poți susține că impactul este minim când se toarnă beton direct pe nisip, în apropierea plajei?''
Un colţ de rai din Dobrogea riscă să fie distrus de mâna unui constructor. Plaja de la Corbu, aflată în topul celor mai frumoase plaje sălbatice din Europa, a atras interesul unui dezvoltatorul imobiliar care a început să construiască un complet turistic de lux, cu18 imobile mari. Plaja renumită pentru sălbăticia ei face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și are statut de „Sit Natura 2000″, astfel că, în teorie, acesta este un loc protejat, iar construcţiile nu sunt permise, notează stirileprotv.ro.
Şi, cum se obişnuieşte în România, autorităţile pasează vina de la una la alta.
Vasile Halici, viceprimar în Corbu de doi ani, aruncă responsabilitatea asupra vechii conducerii a primăriei și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.
„Această investiție s-a dezvoltat pe proprietate privată care, într-adevăr, e la graniță cu plaja care este a ARBDD-ului. Nu ne convine, bineînțeles că nu, că plaja are locul ei, dar dacă s-au dat avizile respective", a declarat Vasile Halici, pentru sursa citată.
„Acordul de mediu și avizul de mediu au fost eliberate de APM Constanța. Nu toată suprafața care se construiește este a rezervației Delta Dunării. ARBDD a dat în anul 2020 avizul pentru partea de teritoriu care se suprapune cu proiectul”, a precizat Atena Groza, guvernator ARBDD, pentru stirileprotv.ro.
"Acest proiect a parcurs toată procedura de evaluare a impactului, a fost emis și avizul custodelui adică agenția națională de arii natural protejate și s-a decis că acest impact este minim. Atunci s-a luat decizia de emitere a actului”, a declarat Camelia Costache, director al APM Constanța, pentru sursa citată.
Bogdan Bola cere trimiterea de urgență a corpului de control al primului-ministru și al Ministerului Mediului
Bogdan Bola a cerut astăzi Guvernului României și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să trimită Corpul de Control pe plaja săbatică de la Corbu.
"Vă solicit pe această cale trimiterea de urgență a corpului de control al primului-ministru și al Ministerului Mediului pentru a verifica legalitatea acordării avizelor de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și de către Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării cu privire la începerea construcției complexului complexului turistic de lux, cuprinzând 18 imobile de mari dimensiuni, situat pe plaja sălbatică din localitatea Corbu.
Acest adevărat colț de rai, una dintre puținele plaje virgine (dacă mai putem spune asta) de pe litoralul nostru, face parte din Rezervația Biosfera Delta Dunării și din situl Natura 2000. Cu toate acestea, A.P.M Constanța și A.R.B.D.D. au dat toate avizele (cel puțin așa s-a comunicat) necesare construirii acestui complex turistic. Înțelegem și susținem nevoia dezvoltării acestei zone, însă nu în detrimentul și prin distrugerea mediului înconjurător. Într-un material difuzat de canalul Pro Tv se vede cum fundația acelor imobile se află pe nisip!
Se știe foarte bine că în zone precum rezervațiile și siturile Natura 2000 construcțiile care afectează habitatele naturale nu sunt permise. Cunosc personal primari care au solicitat să monteze coșuri de gunoi sau toalete publice pentru turiști, în aceste zone și care NU au primit autorizație să le monteze, exact din acest motiv. Ministerul Mediului nu permite camparea cu cortul în zona plajei, dar permite, prin instituțiile din subordine ridicarea a 18 imobile de mari dimensiuni?
Primăria Corbu se apără astăzi spunând că au fost obligați să permită începerea construcțiilor, deoarece dezvoltatorul a prezentat toate avizele necesare emise de instituțiile subordonate Ministerului Mediului. Cum a fost acest lucru posibil? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă reprezentanții acelor instituții în primul rând nouă, constănțenilor, dar și întregii opinii publice, care este scandalizată de această siluire a naturii de către om.
Atât Guvernatorul Deltei Dunării cât și directorul Agenției pentru Protecția Mediului admit că s-au dat în trecut avizele pentru începerea lucrărilor. Cum poți susține că impactul este minim când se toarnă beton direct pe nisip, în apropierea plajei?
Acestea sunt motivele pentru care consider că este mai mult decât necesar, pentru verificarea legalității actelor depuse și avizelor date, dar și pentru a clarifica aceste aspecte în fața constănțenilor care sunt, pe bună dreptate, îngrijorați de distrugerea continuă a zonelor sălbatice din Dobrogea. Vă rog să-mi comunicați dacă veți dispune efectuarea unui control și, în cazul în care o veți face, să-mi transmiteți o copie a raportului de control", a scris Bogdan Bola, pe Facebook.
Sursă foto: Bogdan Bola Facebook/stirileprotv.ro