dobroge.tv

Live

Jocurile video, o plăcere periculoasă. Polițiștii constănțeni trag un semnal de alarmă și fac apel la responsabilitatea părinților

29 ianuarie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Pasiunea pentru jocurile pe calculator se poate transforma într-o adicție periculoasă. La nivel mondial, mai mulți copii amenință că-și iau viața după ce au rămas fără acces la jocul online Roblox. Fenomenul a luat deja amploare în mai multe țări, iar printre cei care au cont pe această platformă se numără și copii români. Polițiștii constănțeni trag un semnal de alarmă și fac apel la responsabilitatea părinților de a-i supraveghea pe cei mici.

Bogdan are 11 ani și este elev în clasa a V-a la o școală din oraș. După ce își termină temele și atunci când nu are antrenamente la fotbal, se joacă pe calculator. Cel mai mult îi place să intre în rețea cu alți jucători.

"În general, joc vreo 5 ore pe zi", spune Bogdan.

Băiatul nu este nicidecum singurul copil care adoră să se joace. Mulți școlari, liceeni, dar și adulți admit cu ușurință că acesta este modul lor preferat de relaxare. Jocurile au oferit un sprijin imens multor persoane în ultimii ani, oferind consolare, alinare şi prietenie în vremuri dificile.

Însă, jocurile online pot avea adesea efecte periculoase pentru dezvoltarea celor mici. Cel mai recent exemplu este cel în cazul jucătorilor de Roblox, o platformă populară la nivel mondial care îi determină pe unii jucători să aibă comportamente violente, ba chiar fatale atunci când se văd cu conturile închise. Un caz similar s-a întâmplat într-un oraș din țară.

“A existat un caz în țară, din fericire nu este vorba despre județul nostru. În acea situație, minorul a amenințat că se sinucide pentru că i-a fost blocat contul de pe platforma Roblox”, a declarat insp. poliție Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

Polițiștii constănțeni trag un semnal de alarmă și îi roagă pe părinți să fie responsabili.

“Ar trebui ca părinșii să-și supravegheze copiii, să vadă exact pe ce anume se joacă, ce tipuri de jocuri folosesc și bineînțeles să-i învețe că pornirile violente nu sunt în regulă și nu contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului”, a precizat insp. poliție Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

Specialiștii spun că această pasiune se poate transforma foarte ușor într-o adicție, iar atunci aceasta poate fi destul de periculoasă.

“În momentul în care eu am stări de impulsivitate, nervozitate, deficit de atenție și lipsa somnului. La un moment dat creierul, primind atât de multe semnale negative, ajunge să acționeze negativ Toate acestea duc către tendințe de suicid. Acesta fiind lucrul cel mai grav care se poate întâmpla”, a specificat Cristina Gemănaru, psihoterapeut.

Anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse, s-au intesificat orele pe care un copil le petrece în fața unui monitor, jucându-se. Specialiștii spun că la vârste fragede, dar și la vârsta adolescenței, acest lucru destabilizează dezvoltarea lor, în contextul în care scad abilitățile de interacțiune socială. Este recomandat ca părintele să găsească activități alternative, să comunice cu copilul și să fie permanent un suport emoțional pentru acesta, fără a-l critica.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233