dobroge.tv

Live

Operatorii economici de pe strada Ștefan cel Mare, la un pas de faliment: „Să lucrezi atâția ani și să rămâi fără afacere și fără un sprijin material”

27 ianuarie 2022
Publicitate

Operatorii economici de pe strada Ștefan cel Mare se tem de faliment. Comercianții susțin că vânzările le-au scăzut chiar și cu 90%, iar dacă situația nu se va îmbunătăți vor fi nevoiți să-și pună lacătul pe afacere. Clădirile abandonate și vitrinele deteriorate fac și ele parte din imaginea dezolantă a străzii pietonale. Mai mult, în aceeași zonă se și lucrează. Lucru care îi nemulțumește pe unii constănțeni. Întreaga stradă face parte dintr-un amplu proiect de modernizare și reabilitare iar potrivit municipalității lucrările se vor finaliza la sfârșitul acestui an.

Nu mai avem vânzări deloc. Sunt zile întregi fără saftea. Sau nu-ți intră clienți și așa, măcar să vadă, ai aibă o perspectivă. Plus că și la evenimente nu suntem de doi ani”, spune un comerciant.

Din ce în ce mai puține vânzări. Cei care au afaceri pe strada Ștefan cel Mare susțin că în ultima perioadă clienții nu prea le mai trec pragul. Doamna Magda este administratorul unui magazin de mai bine de 30 de ani. Spune că vremurile cu care se confruntă acum sunt de necrezut și își face în fiecare zi griji în ceea ce privește plata angajaților, dar și a taxelor.

În condițiile actuale, când mașinile nu au acces, pietonii nu au acces, ne gândim foarte serios să închidem firma. Cam 70% din comercianții de pe stradă au fost obligați să-și închidă afacerile, după ani de zile în care s-au chinuit să-și creeze un vad comercial. Și procentul de vânzare, fără să mă gândesc prea mult, a scăzut cu 90%. Vă dați seama, să lucrezi atâția ani și să rămâi fără nicio afacere și fără niciun sprijin material”, spune Magda, administrator.

Și nu este singura nemulțumită. Ștefan se gândește în fiecare zi la o altă alternativă pentru că, aici, nu-și mai poate acoperi cheltuielile.

Trebuie să cărăm marfa de la colțul de sus sau colțul de jos, unde bineînțeles nu se poate opri. Clienții sune nemulțumiți, mai ales că nu au cu ce să ajungă, nu au cu ce să-și facă treaba. Sunt zile cu mai mulți clienți dar sunt și zile fără. Ne vom reorienta”, spune Ștefan, vânzător.

Strada Ștefan cel Mare este una dintre cele mai importante zone pietonale ale orașului care ar trebui să se bucure de forfota cotidiană de zi cu zi. Acum însă, zac fără speranță, magazinele și clădirile care par ale nimănui.

Spații goale și vitrine deteriorate. Așa arată în cea mai mare parte, acum, strada Ștefan cel Mare. Cei care au rămas aici spun că se tem de faliment, iar alții au pus de mult lacătul pe ușa afacerii.

În plus, strada Ștefan cel Mare a intrat într-un amplu proces de modernizare. Echipele municipalității lucrează în fiecare zi pentru reabilitarea străzii. Însă, nu toți constănțenii sunt mulțumiți de acestea. Și asta pentru că, susțin ei, le creează un disconfort.

Ne-am săturat. Acum voiam să trecem în colo, nici nu am avut pe unde. Trecea un utilaj și nu am avut pe unde traversa. Ne-am dezorientat”, spune o constănțeancă.

Jalnic și cu asta am terminat”, spune o altă constănțeancă.

E dezastru, că asta făceam și noi dar ce să facem. Este foarte greu”, spune o altă constănțeancă.

Conform autorităților locale, zona centrală a orașului va fi modernizată cu fonduri europene. Proiectul are drept obiectiv îmbunătățirea mobilității urbane durabile.

Întreg proiectul de reabilitare a zonei centrale este estimat să se finalizeze spre sfârșitul anului 2023. Este un proiect de 90 de milioane de lei în care se vor reabilita, numai pe strada Ștefan cel Mare, 15.000 de metri pătrați de spațiu public, și dacă ne gândim la întreaga zonă, se vor mai adăuga încă 30.000 de metri pătrați de spațiu reabilitat”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

În cadrul aceluiași proiect va fi reabilitat și pasajul subteran, unde se afla până de curând galeria de artă amenajată în memoria lui Virgil Coman.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233