Klaus Iohannis: E deosebit de importantă finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este foarte importantă aderarea României la Spaţiul Schengen, precum şi finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, „pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens”, scrie news.ro.
„Vom urmări identificarea de soluţii eficiente pentru criza energetică actuală. În acelaşi timp, un spaţiu Schengen pe deplin integrat este esenţial pentru consolidarea pieţei interne. România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu. Finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens. De asemenea, vom continua demersurile care ţin de România pentru operaţionalizarea Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice”, a afirmat Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti care a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni.
El a adăugat că în plan bilateral, la nivel european, România va continua demersurile de consolidare a relaţiilor şi a parteneriatelor strategice sau cu conţinut strategic.
„Mă refer la state ca Germania, Franţa, Italia, Polonia, Spania, Turcia sau Ungaria, alături de recalibrarea Parteneriatului Strategic cu Regatul Unit în context post-Brexit. Anul 2021 şi evoluţiile de securitate care pot afecta spaţiul euroatlantic au reconfirmat importanţa crucială a relaţiei transatlantice, pe care România, ca partener strategic al Statelor Unite ale Americii, o susţine puternic. Discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Biden în cadrul Summitului B9 pe care l-am găzduit în luna mai şi în marja Summitului NATO de la Bruxelles din iunie anul trecut au întărit angajamentele reciproce pentru revitalizarea şi consolidarea legăturii transatlantice. Cea mai recentă rundă a Dialogului Strategic România-SUA, din noiembrie 2021, a reconfirmat pragmatic această dinamică”, a mai spus şeful statului.
Preşedintele României a amintit şi de consolidarea cooperării ţării noastre cu SUA în domeniul nuclear civil privind Reactoarele Modulare Mici, precum şi dde obiectivul comunde a aderare a României la programul Visa Waiver.
„Menţionez cu satisfacţie şi o altă reuşită a relaţiei bilaterale, în care m-am implicat personal: consolidarea cooperării în domeniul nuclear civil privind Reactoarele Modulare Mici, prin lansarea programului în acest domeniu în cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu emisarul SUA pentru energie la Summitul de la Glasgow. Acest demers întăreşte şi diversifică parteneriatul bilateral în domeniul securităţii energetice şi al tehnologiilor de vârf. Dorim ca anul 2022, în care aniversăm 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA, să aducă noi reuşite şi proiecte aplicate în domenii precum securitatea, energia, cu accent pe impactul asupra combaterii schimbărilor climatice, sau tehnologia avansată. Încurajăm implicarea Statelor Unite în proiectele majore de interconectare regională, cu impact strategic, precum Rail2Sea şi Via Carpathia. Totodată, dorim să progresăm în ceea ce priveşte obiectivul comun de aderare a României la programul Visa Waiver. Tot în cadrul demersului de întărire a parteneriatului transatlantic, vom urmări în continuare consolidarea relaţiei strategice cu Canada”, a conchis Iohannis.
Sursă foto: Administrația Prezidențială