Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în vizită la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a ajuns astăzi la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor de reparaţii şi de ce nu au fost redeschise anumite zone.
Ministrul va discuta cu autorităţile locale, dar şi cu echipa de conducere în vederea redeschiderii unităţii pentru a acorda asistenţă medicală în condiţii de siguranţă pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.
Vinerea trecută, aflat într-o vizită la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală, ministrul Rafila a anunţat că sunt făcute demersuri pentru redeschiderea unităţilor medicale care au fost afectate de incendii în ultima perioadă.
"Şi spitalul din Constanţa a fost victima unui incendiu nefericit şi trebuie şi acolo să redăm sistemului de sănătate o capacitate, care este dublată de profesionişti foarte buni, încât să fim într-adevăr pregătiţi. Mi s-a părut foarte ciudat că, după un an de zile la Institutul "Matei Balş", după mai multe luni de zile de la Constanţa, lucrurile au rămas blocate şi a trebuit să facem acum, în ultimele săptămâni, eforturi ca activitatea acestor instituţii să se reia. Este important să dispunem de toate resursele necesare",afirma Rafila, potrivit agerpres.ro.
Rafila: Cred că se poate găsi o soluție să-și reia activitatea
De la prefectură, doctorul Alexandru Rafilă a mers și la Spitalul de Boli Infecțioase pentru a vedea cum arată unitatea medicală, de la trei luni de la incendiu. Ministrul Sănătății a spus că acesta trebuie să fie redeschis, iar autoritățile locale trebuie să găsească o soluție cât mai bună pentru ca spitalul să-și reia activitatea.
„Aceşti oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze şi în care să trateze pacienţii, iar problema legată de patologia infecțioasă este dincolo de pandemia COVID-19. Pandemia COVID este acum. Trebuie să rezolvăm accesul la servicii medicale al oamenilor, trebuie să salvăm oamenii de la forme complicate şi de la deces. Patologia infecțioasă va rămâne o problemă majoră de sănătate publică, iar Constanţa atât prin mărimea oraşului, cât şi prin localizarea geografică are nevoie de o astfel de instituţie.
Spitalul, din punct de vedere al circuitelor medicale, al dotărilor cu echipamente, cu patrui de spitale, grupuri sanitar nu s-a schimbat după incendiu cu excepţia unei anumite zone care a fost distrusă de incendiul.
Trebuie să găsim o soluţie tranzitorie prin care acest spital să poată să-şi reia activitatea, să existe un plan de conformare, un proiect de consolidare, dar pentru chestiunea asta trebuie să conlucreze toate instituţiile statului.
Sigur că toți ne dorim spitale noi, problema este că acum avem o pandemie, trebuie să tratăm sute, mii de pacienți, trebuie să-i salvăm. Colegii de aici de la Spitalul Județean au făcut acest lucru în mod sistematic. Cred că se poate găsi o soluție să-și reia activitatea”, a declarat dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Pe 1 octombrie, şapte pacienţi de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa au murit în incendiul de la secţia Anestezie Terapie Intensivă. Toţi cei internaţi au fost evacuaţi şi spitalizaţi în unităţi medicale din judeţ. Dintre aceştia, cinci au decedat ulterior: FILMUL UNEI TRAGEDII. Oameni care au venit la spital să se salveze au murit în chinuri! Durere şi revoltă la Infecţioase în timp ce corpuri carbonizate sunt scoase pe targă