dobroge.tv

Live

Constanţa, în straie de sărbătoare. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi în Portul Tomis, la slujba tradiţională de Bobotează - PROGRAMUL EVENIMENTULUI

05 ianuarie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Constanţa este şi în acest an gazda unui eveniment grandios. Astăzi, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Botezul Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza, sărbătoare marcată printr-o serie de manifestări în oraşul de la malul mării. Aici sunt aşteptaţi mii de credincioşi, astfel că Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 150.000 de mii de PET-uri cu apă sfinţită pentru ei. După slujba de sfinţire a apei din Portul Tomis, ÎPS Teodosie va arunca în apa mării trei cruci.

CITEȘTE ȘI: BOBOTEAZA, ÎN IMAGINI. ÎPS Teodosie a mers prin oraş cu caleaşca şi ţinut de un preot. Credincioşii au adunat bani pentru a plăti amenda unor oameni care vindeau busuioc

Arhiepiscopul Tomisului va avea următorul program:

- ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 11.25, de tradiționala Procesiune de Bobotează, de la Catedrală până în Portul Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului;

- de la ora 15.00, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu (str. Primăverii);

- de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Cora);

- de la ora 21.40, va oficia Acatistul Botezului Domnului, Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Vineri, 7 ianuarie - Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

- de la ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2).

Marinarii militari, prezenţi la manifestările religioase de Bobotează

Procesiunea de la catedrală în portul turistic se va desfăşura cu participarea Gărzii de Onoare formată din militari ai Forţelor Navale.

"După oficierea slujbei religioase la catedrala constănţeană de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, Garda de Onoare constituită din militari ai Forţelor Navale şi Muzica Militară a Forţelor Navale vor însoţi tradiţionala procesiune religioasă, de la catedrală până în portul Tomis", se arată într-un comunicat de presă transmis de SMFN.

Conform sursei citate, în Portul Tomis, un sobor de preoţi va oficia slujba de sfinţire a apei, iar scafandri militari vor asigura buna desfăşurare a activităţii cu două ambarcaţiuni tip ‘Bombard’.

Restricții de trafic

Pentru siguranța participanților la acțiunile cu caracter religios, traficul rutier va fi restricționat după cum urmează:

- joi, 06 ianuarie, în intervalul orar 11:00-14:00, traficul rutier va fi restricționat pe strada Marinei, dinspre strada Remus Opreanu spre Portul Tomis, pentru deplasarea în condiții de siguranță a participanților la procesiunea religioasă.

Accesul în zona perimetrului special amenajat pentru participanții la eveniment se va face cu respectarea prevederilor H.G. 1242 din 08.12.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu fata de 09.12.2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și cu respectarea prevederilor Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Spațiul de desfășurare a evenimentului va fi delimitat de către organizatori astfel încât traseele de afluire și defluire vor fi semnalizate corespunzător.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului Facebook

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233