Un ofițer DGA a lucrat luni de zile sub acoperire ca șofer de TIR, pentru a dovedi corupția din vama Borș. Judecătorii i-au lăsat, însă, liberi pe agenţii reţinuţi
Un ofiţer sub acoperire de la Direcția Generală Anticorupție a dat examene pentru a obține atestat de şofer profesionist și a lucrat luni de zile ca șofer de TIR la o firmă de transporturi, fiind trimis inclusiv în curse externe, pentru a putea dovedi astfel corupția colegilor din Poliția de Frontieră de la vama Borș, scrie publicația locală „Bihoreanul”.
Informaţia reiese din referatul cu care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au obţinut arestarea preventivă a cinci dintre cei şase poliţişti de frontieră arestaţi preventiv în data de 10 decembrie la Tribunalul Bihor. Din documentul făcut public sub formă de extras anonimizat de procurori reiese că investigatorul sub acoperire, care purta asupra sa tehnică de înregistrare audio-video a fost abordat de fiecare dată la ieşirea şi intrarea în ţară de agenţii de frontieră, scrie adevarul.ro.
Pe 11 martie şi 6 mai anul acesta, de pildă, agentul şef Ionel Clejan „a pretins şi primit de la investigatorul sub acoperire, angajat în calitate de şofer auto pe un camion de transport marfă”, câte 50 lei, „pentru a-i facilita reducerea timpilor de aşteptare în coloana ce se formează pe drumul european E60”, aceeaşi sumă şi tot pentru a fi luat peste rând fiindu-i pretinsă pe 19 aprilie 2021 şi de către agentul şef principal Gabriel Claudiu Albinaru.
Pe 13 mai, agentul şef principal Lucian Stoica l-a abordat pe pasagerul camionului condus de investigator, şi el tot sub acoperire, de la care a cerut şi primit 100 euro pentru a nu-l înregistra, deoarece ar fi fost obligat să intre în carantină. O lună mai târziu, pe 8 iunie, agentul Remus Fofiu l-a “taxat” cu 60 euro pe aşa-zisul TIR-ist, ca să nu-i mai controleze documentele de transport. Colegul său, agentul şef Gheorghe Silviu Pirtea, avea pentru acelaşi „serviciu” alt tarif, pe 16 iunie cerând şi primind 80 de euro.
Pe 10 decembrie, cinci dintre agenţii reţinuţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Bihor, dar după o săptămână Curtea de Apel Oradea a schimbat măsura iniţială cu cea a arestului la domiciliu pentru 15 zile. Joia trecută, când anchetatorii au cerut prelungirea măsurii preventive, Tribunalul Bihor a respins cererea pe motiv că a fost formulată târziu, iar cei cinci agenţi de frontieră au fost eliberaţi sub control judiciar, măsură pe care procurorii nu au mai contestat-o, mai scrie sursa citată.
Sursă foto: stiri.md